A koreai rakéták Ázsia piacait fenyegetik

Vágólapra másolva!
Észak-Korea rakétatesztjei megrázták az ázsiai piacokat, a kereskedők részvény- és devizaeladásokba kezdtek, és olyan könnyen védhető befektetésekbe mozogtak, mint az arany. A Fitch Ratings szerint az észak-koreai rakétakísérletek az egész térség biztonsági egyensúlyát felforgathatják.
Vágólapra másolva!

A vezető dél-koreai és japán részvényindexek élesen estek, mielőtt némileg visszaerősödtek, és végül 0,5 százalékos mínuszban zártak az észak-koreai rakétaindítások után. A japán Nikkei-225 index 0,7 százalékot esett, és 15 524 ponton zárt, véget vetve egy négynapos nyerő sorozatnak. Dél-Korea Koszpi indexe fél százalékkal zárta alacsonyabban a kereskedést. Hasonló volt a kép a dél-koreai von és a japán jen esetében, miközben az arany ára megugrott, majd visszesett. Az európai részvénypiacok is estek körülbelül fél százalékot a reggeli kereskedésben, míg a befektetők azt figyelték, hogyan reagál az Egyesült Államok részvénypiaca.

Bár az észak-koreai rakétatesztek ismét felvetették a térség biztonságának kérdését, a részvények nagy esésének elmaradása miatt a legtöbb elemző úgy véli, hogy a piacra gyakorolt hatás korlátozott lesz. "A mai piaci reakciók azt mutatják, hogy a tőke nem fog tüstént menekülésbe. Biztató jel, hogy nem tapasztaltunk nagy, térdremegős reakciókat" - mondta egy befektetési szakértő.

A dél-koreai jegybank szóvivője azt mondta, hogy a rakétaindítás és ennek hatásai a pénzügyi piacokra fontos szempont az e heti kamatdöntő ülésük előtt. A japán központi bank az ország gazdaságának felgyorsítását a kamatláb jövő heti, nulláról való megemelésétől várja. Japán gazdasági szakemberek szerint egyébként a rakétakísérletek elhanyagolható hatást gyakorolnak döntéseikre.

Az észak-koreai rakétakísérletek az egész térség biztonsági egyensúlyát felforgathatják, ami érintheti Dél-Korea "A plusz/AA" szintű hosszú és rövid lejáratú, stabil kilátású szuverén adósi besorolását - áll a Fitch Ratings londoni elemzésében, amely szerint az esetleges ENSZ-szankciók csak fokoznák a biztonsági kockázatot. Más londoni elemzők ugyanakkor valószínűtlennek nevezik az ENSZ-szankciók bevezetését.

Dél-Korea geopolitikai kockázatának két eleme van: az első a fegyveres konfliktus, amelynek valószínűségét a cég változatlanul "igen alacsonynak" tartja, a második az országegyesítés költsége. Az egyesítés sokkal olcsóbb lenne, ha békés úton menne végbe, mint ha konfliktus előzné meg - áll a Fitch szerdai elemzésében. Korábbi londoni piaci elemzések szerint a koreai egyesítés költsége békés úton is 500 milliárd és ezer milliárd dollár között lenne, ami Dél-Korea éves hazai össztermékértékének 100-200 százaléka.

A Fitch Ratings szerdai londoni elemzése szerint elenyészhet a nemzetközi közösség türelme Észak-Koreával szemben. Ha az (amerikai, észak- és dél-koreai, kínai, japán és orosz részvétellel rendezett) hatoldalú tárgyalások abbamaradnak, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa lesz az észak-koreai kérdés fóruma, a vita tárgyalásos rendezésének kilátásai "sokkal távolabbra kerülnének", áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch szerint ugyanis az ENSZ gazdasági és egyéb szankciókat alkalmazhat Észak-Koreával szemben, amelyek csak fokoznák az ország nemzetközi elszigeteltségét. Nehéz megjósolni, hogy mi lenne Phenjan válasza a szankciókra, de e forgatókönyv esetén Észak-Koreának az ellenséges magatartás fenntartásával sem lenne sok veszítenivalója, és ez még tovább növelheti a biztonsági kockázatot, áll a hitelminősítő szerdai londoni elemzésében.

A Barclays Capital londoni befektetési ház szerdai elemzése szerint Észak-Korea az aznapi újabb rakétakísérletekkel elvesztette nemzetközi szavahihetőségét. Ezen kívül szinte bizonyosra vehető, hogy Dél-Korea gazdasági szankciókat alkalmaz, valamint csökkenti a Phenjannak nyújtott segélyeket és észak-koreai beruházásait.

A cég szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy az ENSZ bármilyen szankciót alkalmazna Észak-Koreával szemben, és a rakétakísérletek piaci hatásai is legfeljebb néhány napig tartanak, mivel sem az Egyesült Államok, sem Észak-Korea nem akar nyílt katonai konfrontációt. A bank szerint a KNDK azért nem engedheti meg magának a háborút Amerikával, mert azt elveszítené, és ennek eredménye rendszerváltás lenne, az Egyesült Államok pedig az iraki káosz után aligha lenne hajlandó újabb nyílt konfliktusba belekeveredni, különösen annak ismeretében, hogy az Észak-Koreával vívott háborúnak valószínűleg nagyon sok áldozata lenne a polgári lakosság körében. Valószínűtlen azonban a hatoldalú tárgyalások gyors újrakezdése is, ami miatt Dél-Korea szuverén adóskockázati besorolásai "jó időre befagyhatnak", áll a Barclays Capital elemzésében.

[origo]/MTI