Magyarország 22 milliárd euróhoz juthat

Vágólapra másolva!
Magyarország 2007 és 2013 között mintegy 22 milliárd euró uniós fejlesztési forráshoz jut a tavaly decemberi költségvetési megállapodás szerint. Ennek egyharmada fordítható a kohéziós politikára (infrastrukturális, környezetvédelmi beruházások), a további mintegy tízmilliárd, illetve négymilliárd euró pedig regionális fejlesztési és szociális programokra.
Vágólapra másolva!

A 2007-2013-as időszakban 308 milliárd eurót, azaz költségvetésének 35,7 százalékát fordíthatja a régiók fejlesztésének támogatására az Európai Unió, miután az Európai Parlament strasbourgi ülése kedden elfogadta az erről szóló öt jogszabályt - írja a Népszabadság. A jóváhagyott dokumentumok az általános szabályozás mellett érintik az európai regionális fejlesztési alapot, a kohéziós alapot, az európai területi együttműködést és az európai szociális alapot.

A régiók szempontjából rendkívül fontos fejleménynek minősítette a strasbourgi döntést Danuta Hübner, az Európai Bizottság illetékes tagja. Balázs Péter, Magyarország első EU-biztosa szerint a tagállamokban teljes erővel beindulhat és időre befejeződhet a fejlesztési források felhasználásának tervezése. Balázs szerint Magyarország jól tenné, ha viszonylag kevés nagy célra koncentrálna, olyanokra, amelyek lendítenek a versenyképességén, és növelik integrációs erejét - írja a Világgazdaság.

Mosonyi Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség illetékese szerint az Európai Bizottságnak még ki kell dolgoznia, az EP-nek és a tanácsnak pedig el kell fogadnia a közösségi stratégiai irányelveket, ez pedig őszre várható. A magyar kormány júliusban tárgyalja a nemzeti stratégiai referenciakeret (nsrk) első olvasatát. Mosonyi szerint Magyarországnak a többi tagországhoz hasonlóan leghamarabb szeptemberben lehet és célszerű benyújtania az nsrk-t az EU-nak, akár az operatív programokkal együtt. Ez utóbbiak mielőbbi beadása azért fontos, mert a brüsszeli benyújtás pillanatától elkezdett projektek felmerülő költségei már a 2007-es keretből finanszírozhatók. Az őszi beadás mellett foglalt állást Csaba László közgazdász, a Közép-európai Egyetem tanára is. Szerinte az uniós fejlesztési pénzek felhasználásának tervezéséhez a makrokeretek ma még meglehetősen bizonytalanok, és amíg nincs kialakult költségvetés és konvergenciaprogram, addig bölcsebb várni. Az EU 2007-től szigorúbb lesz, így nehezebb lesz az uniós pénzekhez hozzájutni.