Idén 840 milliárdot költöttek közbeszerzésre

Vágólapra másolva!
Az idén az első félévben 2554 közbeszerzési eljárásban 840 milliárd forint közpénz sorsáról született döntés. Az eljárások száma 1215-tel, a beszerzési érték 340 milliárd forinttal emelkedett a múlt év azonos időszakához viszonyítva - közölte Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke.
Vágólapra másolva!

A jelentős növekedés oka, hogy a közbeszerzések felét kitevő beruházási pályázatok száma és értéke kiugró mértékben emelkedett. Az elnök kiemelte a 4-es metró fúrási tenderét, a metrókocsi-beszerzési és az autópálya-építési pályázatokat. Berényi Lajos szerint egyre inkább tért hódítanak az unió kohéziós és strukturális támogatása által megvalósuló közlekedési, szennyvíz- és ivóvíz-beruházások is.

Becslése szerint 2006-ban a közbeszerzések értéke meghaladhatja az 1700 milliárd forintot, ez mintegy 200 milliárd forintos bővülés 2005-höz képest, és tartalmazza az egyszerű eljárásokat is, amelyek csak a jövő év elején kerülnek be a statisztikába.

A külföldi székhelyű cégek az eljárások 2,4 százalékát nyerték el, szemben a megelőző év azonos időszakának 2,9 százalékával.

Az eljárások 62,4 százalékuk volt nyílt, szemben a bázisidőszaki 65,5 százalékkal. A tárgyalásos procedúrák 28 százalékot tettek ki, ami 5,6 százalékkal több, mint a 2005 első félévi. A meghívásos eljárások 1,8 százalékot képviseltek, fél százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest

A közbeszerzések értékét tekintve 50,8 százalékot értek el a nyílt eljárások, szemben a 2005. I. félévi 35,2 százalékkal. A tárgyalásos procedúrák 44,7 százalékra mérséklődtek a bázis időszaki 61,2 százalékról. A meghívásos eljárások értéke az összes 2,3 százalékát képviselték, míg az egyszerűsítettek 2,2 százalékot. Ez utóbbi két eljárás típusnál 0,4, illetve 0,5 százalékpontos emelkedés volt kimutatható.

"A beszerzési típusok összevetésében figyelemre méltó, hogy az építési beruházások értéke több mint kétszeresére nőtt, részaránya az összértékből elérte az 50 százalékot. Az árubeszerzések értéke szintén megduplázódott, míg a szolgáltatásoké 15 százalékkal csökkent" - emelte ki Berényi Lajos.

A kis- és középvállalkozások 2006 első félévében a közbeszerzési eljárások számának 66,2 százalékát nyerték el, ami megfelel a megelőző év azonos időszakának, míg értékét tekintve részesedésük a 2005. első félévi 57 százalékról 32 százalékra mérséklődött.

A közbeszerzések összértékéből a közszolgáltatók 30,6 százalékkal, a központi költségvetési szervek 16,2 százalékkal, a közjogi szervek 14,1 százalékkal részesedtek, míg az önkormányzatok beszerzéseinek értéke megháromszorozódott, és részarányuk így elérte a 36 százalékot.

Dely Betty, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KBD) elnöke közölte: az első félév során 446 alkalommal támadtak meg közbeszerzési döntést, 128 esetben állapítottak meg jogsértést, és 133 millió forint bírságot szabtak ki. A KDB határozataival kapcsolatban 73 esetben fordultak keresettel a Fővárosi Bírósághoz, szemben a múlt év első félévi 67-tel.