Oroszország csatlakozik a WTO-hoz

Vágólapra másolva!
Oroszország és az Egyesült Államok megállapodott a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO) való orosz tagfelvételt lehetővé tevő legfontosabb kérdésekről, a megállapodást két napon belül aláírhatják - közölte az orosz pénzügyminiszter, Alekszej Kudrin.
Vágólapra másolva!

A RIA-Novosztyi hírügynökség jelentése szerint a megállapodás révén lehetővé válik, hogy külföldi biztosítótársaságok oroszországi fiókokat létesítsenek, a külföldi bankok viszont nem létesíthetnek fiókokat Oroszországban. Kudrin egy nappal azután nyilatkozott erről, hogy Susan Schwab amerikai kereskedelmi megbízott German Gref orosz gazdasági miniszterrel való tárgyalásokra Moszkvába érkezett.

Oroszország WTO-tagsága elé eddig az gördített akadályokat, hogy Moszkva másként szabályozta a külföldi pénzügyi szolgáltató cégek tevékenységét, a szellemi tulajdon védelmét és a mezőgazdasági támogatások rendszerét.

A Nyezaviszimaja Gazeta című moszkvai lap úgy tudja, hogy a kompromisszum úgy alakulhat ki, hogy az USA enged a bankfiókok nyitásának ügyében, megelégszik azzal, hogy azok orosz cégeken keresztül jussanak be a piacra, kitart viszont a szellemi jogok védelme ügyében. Moszkva viszont a biztosítótársaságok vállalatalapításához járul hozzá, és hajlandó változtatni a mezőgazdasági támogatásokon is. A lap szerint Oroszország egyben szerepet ajánl amerikai cégeknek a Barents-tengeri Stokman földgázmező kiaknázásában.