Problémás a magyar közpénzgazdálkodás

Vágólapra másolva!
Joaquin Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagja szerint a magyar közpénzekkel való gazdálkodás állapota a legproblematikusabb jelenleg az egész Európai Unión belül.
Vágólapra másolva!

A Die Welt berlini napilap munkatársának arra a kérdésére válaszolva, hogy mikor csatlakoznak az euróövezethez további új EU-tagok, Almunia kijelentette: "Lengyelország esetében nem tudom, ezt a kérdést a lengyel kormánynak kell megválaszolnia. A Cseh Köztársaság 2010 előtt akar az euróövezethez csatlakozni, Magyarország úgyszintén. A magyar kormánynak szeptemberben Brüsszelben el kell magyaráznia, hogy miként képzeli el a belépési menetrendet. Magyarország nagyobb problémát jelent, mint Lengyelország, mivel még nagy államháztartási deficitje van. Magyarország közpénzei jelenleg a legproblematikusabbak az egész Európai Unión belül."

Almunia arra a kérdésre válaszolva, hogy a felvételi kritériumokat a kilencvenes évek elején magasan fejlett ipari államokra szabták, miközben az új tagok teljesen más helyzetben vannak, leszögezte: a szerződés akkor is szerződés, azt illik betartani. Szerinte a kritériumok teljesítése az euróövezethez való csatlakozás mércéje, s ez így is marad.