Harmonizálná az EU a feketemunka büntetését

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) az illegális bevándorlás elleni fellépés jegyében jogszabályt kíván elfogadtatni a feketemunka miatt kirótt büntetések harmonizálása érdekében - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság egységesen büntetné az illegális bevándorlókat alkalmazó munkaadókat. Franco Frattini, az EB bel- és igazságügyért felelős tagja szerint erre azért van szükség, mert az egyes tagállamok között jelenleg nagy különbségek vannak az alkalmazott szankciókat illetően. Vannak olyan tagországok, ahol meglehetősen elnézőek a feketegazdaságot éltető jelenségekkel szemben, ám ezt nem lehet belügynek tekinteni, hiszen az egységes belső piac rovására toleránsak. Másutt viszont elszántabban lépnek föl, feketelistára teszik a feketemunkásokat alkalmazó cégeket, a pénzbírság mellett kizárják őket a közbeszerzési pályázatokon való részvételből, és előfordul, hogy a munkaadóval fizettetik meg a munkavállaló kitoloncolásának költségeit.

Három szektorra jellemző elsősorban a tartózkodási, munkavállalási engedély nélküli külföldiek alkalmazása: az építőiparra, a textiliparra és a vendéglátóiparra. Brüsszelt különösen felháborítja, hogy visszaélnek az illegálisan foglalkoztatottak kiszolgáltatottságával: nincs betegbiztosításuk és a szokásosnál sokkal alacsonyabb bérért dolgoznak, tehát a munkaadó nemcsak adót és tb-járulékot spórol meg, de még a bérükön is keres.

A bizottság külön figyelmet szentelne a feketén foglalkoztatott háztartási alkalmazottakra és a mezőgazdasági idénymunkásokra, mert ezek a munkaalkalmak nagy vonzerőt jelentenek a bevándorlók számára. Frattini szeptemberben körvonalazza pontosan az elképzeléseit, a harmonizáció jogi bázisát, és a szociálpolitikáért felelős Vladimir Spidlával jelentést készíttett a feketemunka társadalmi és gazdasági hatásáról. Ezt követően még az idén kezdeményezi a törvénykezési eljárás megindítását