Jó hitelminősítést kapott Szlovénia

Vágólapra másolva!
Magasan elsőrendű befektetői kategóriába sorolta szerdán Szlovénia szuverén adóskockázati osztályzatait a Moody's Investors Service, a kevesebb mint fél év múlva euróövezeti taggá váló új EU-tagállam "hozzáértő és következetes" makrogazdasági politikájára hivatkozva. A Moody's lépése két héttel követi a Fitch Ratings hasonló osztályzatjavítását.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő szerdai londoni közleménye szerint Szlovénia devizában és hazai valutában kiadott szuverén kötvényadósságának osztályzata "Aa2"-re javul az eddigi "Aa3"-ról. A Moody's a javított osztályzaton is fennhagyta a további felminősítést valószínűsítő pozitív kilátást.

Az új szlovén adóskockázati besorolás - amely más hitelminősítők metodikájában "AA"-nak felel meg - már csak két fokozatra van a lehető legmagasabb, "Aaa" (AAA) osztályzattól.

A Moody's a külön nyilvántartott országkockázati plafont már korábban e legjobb, "Aaa" szintre emelte.

A külön országplafon-besorolási rendszer az egyes országok szuverén és a kereskedelmi adóskockázati besorolásai közötti, korábban elválaszthatatlan kapcsolat lazítását célozza. A gyakorlatot a Fitch kezdte, amikor néhány éve bevezetett osztályzati módszerével lehetővé tette, hogy a kelet-európai országokban működő, külföldi stratégiai tulajdonban lévő kereskedelmi adósságkibocsátók működési országuk szuverén adósosztályzatánál legfeljebb két szinttel magasabb besorolást kaphassanak, tükrözve, hogy esetleg jobb feltételekkel férnek hozzá tőkepiaci finanszírozáshoz, mint az az ország, amelyben működnek.

Nemrég a Moody's Investors Service is átvette ezt a metodikát, azzal az indokkal, hogy egy-egy szuverén devizakötvény-adósi nem fizetővé válás esetén a cég már nem feltételezi automatikusan az érintett országban működő kereskedelmiadósság-kibocsátók devizaadósság-törlesztési moratóriumát.

A Szlovéniáról kiadott szerdai londoni Moody's-elemzés szerint a szlovén kormány gondos gazdaságpolitikájának eredménye volt az EU nemrégiben hozott döntése, amely szerint Szlovénia 2007. január 1-jén bevezetheti az eurót.

A Moody's szerint az ország fő gazdasági erőssége "a tapasztalt, ügyes vezetői réteg", amely hosszú évek óta gyorsan alkalmazkodik a magas hozzáadottérték-tartalmú európai fogyasztási piaci szegmenshez. Emellett vállalati stílusú intézményi szerkezete révén eddig a termelékenység-javulás üteme alatt tudta tartani a bérnövekedést, javítva a feldolgozóipar versenyképességét, ami fontos egy kis, nyitott gazdaság sikeréhez.

Szlovénia makrogazdasági alapmutatói és adósságrátái is kedvezőek az "Aa" sáv közepére és ennél magasabbra sorolt EU-társállamokkal összehasonlítva, áll a hitelminősítő elemzésében.

Két hete a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings javította Szlovénia szuverén devizaadósi kockázati besorolását az addigi "AA mínusz"-ról "AA"-ra. Az országplafon-osztályzatot "AA plusz"-ról ez a cég is a legjobb, "AAA" szintre emelte, stabil kilátással.

Szlovénia új szuverén devizaadósi besorolása öt fokozattal haladja meg azt a szintet, amelyen a Fitch és a Standard & Poor's Magyarországot nyilvántartja. A két cég listáján a magyar hosszú távú adósosztályzat a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett, közepes "BBB plusz", ráadásul az S&P erre is leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart nyilván.

A Moody's ugyanakkor a másik két hitelminősítőnél három fokkal magasabb, "A1" (A plusz) szinten sorolja a magyar adóskockázatot, igaz, szintén negatív kilátással.