Áremelés nyomán visszaszorulhat a gázfűtés

2006.08.01. 12:06

A már kotábban bejelenetett mai gázáremelés nyomán máris meglódult a napkollektorok piaca Magyarországon. A napenergai-hasznosítással foglalkozó cégek szerint ez egyaránt köszönhető annak, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tavasszal kiírta a lakossági energiamegtakarítási pályázatot. Ugyanakkor a piaci gáz- és villanyárral való fenyegetőzés is megtette a hatását.

A Naplopó Kft.-nél arra számítanak, hogy a tavalyi 1000 után idén 1500-2000 négyzetméter kollektort szerelnek fel. A cég várakozásai szernit a tavalyi 125-ről idén 200 millió forintra emelkedik majd az árbevétel - írja a Világgazdaság.

Hasonló tendenciákról számolt be a Wagner Solar Hungária Kft. is. A cég szerint kedvező hatású volt a GKM pályázat, amely maximum 300 ezer forintos támogatást adott a kollektorok kiépítésére. A cég az első félévben annyi kollektort telepített, mint tavaly egész évben.

A hazai telepítés volumene természetesen meg sem közelíti az osztrák, vagy a német piacét. Magyarországon eddig körülbelül 50 ezer négyzetméter napkollektort helyeztek üzembe, míg nyugatabbra évente több százezret építenek be.

MTI/[origo]

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK