Vágólapra másolva!
A gázszolgáltatókat vizsgálta a Magyar Energia Hivatal, a szolgáltatás minimális minőségi követelményeinek szempontjából. Az 1000 fogyasztóra eső jogos panaszok tekintetében a tapasztalatok igen kedvezőek voltak 2004-hez képest.
Vágólapra másolva!

Javult a fogyasztói kiszolgálás minősége tavaly a magyarországi gázszolgáltatásban, ugyanakkor hosszabb ideig kellett várakozniuk a válaszra a fogyasztóknak, ha írásban keresték meg a cégeket - állapította meg a Magyar Energia Hivatal (MEH) a földgázszolgáltató társaságok ügyfélkapcsolati szolgáltatásainak értékelése során. A MEH a szolgáltatás minimális minőségi követelményeiről rendelkező határozat alapján végzett vizsgálatot, amelynek eredményeként bírság kivetését nem látta indokoltnak.

A MEH kimondja, hogy tavaly a gázszolgáltatásban az ügyintézési normaérték feletti esetek száma 78 százalékkal csökkent. A nem teljesített szolgáltatások miatt a fogyasztó részére fizetendő kötbérek kifizetési aránya alig érte el a 10 százalékot. A hivatal felhívta a társaságok figyelmét, hogy a kötbérkifizetéseket automatikusan teljesíteni kell, ezért ha ezeket nem teljesítik, a MEH a 2006. év értékelése során pénzügyi szankcióval fog élni.

A vizsgálat szerint három társaságnak volt egész évben működő ügyfélkapcsolati (call center) szolgáltatása. Mindhárman teljesíteni tudták az előírt szolgáltatási színvonalat, vagyis éves átlagban 30 másodpercen belül fogadni tudták a beérkező hívások minimum 70 százalékát. A legjobb teljesítményt a DDGÁZ Zrt. nyújtotta, ahol a hívások 79,71 százalékát fogadták a megadott időn belül.

A jogos reklamációk aránya a gázszolgáltatóknál jellemzően 9,17 és 39,5 százalék között alakult. A DDGÁZ Zrt. esetében figyelemre méltóan alacsony, 0,19 százalék volt az arány. Tíz százalék alatti volt ugyanez a mutató a DÉGÁZ Rt., az ÉGÁZ Rt. és a FŐGÁZ Rt. esetében, és 30 százalék közeli vagy afeletti a DDGÁZ Zrt., a KÖGÁZ Rt.,és a TIGÁZ2 Kft. működése során. Köztes helyet foglal el a TIGÁZ Zrt. a maga 16,2 százalékos arányával.

A hivatalhoz érkezett, 1000 fogyasztóra eső jogos panaszok tekintetében igen kedvezőek voltak a tapasztalatok az előző évhez képest. Három közüzemi szolgáltató, a DBGÁZ Kft., a DDGÁZ Rt. és az ÉGÁZ Rt. ellen egyáltalán nem érkezett jogos panasz a hivatalhoz 2005-ben. Három társaság ugyan túllépte a határozatban meghatározott szintet, a Magyar Gázszolgáltató Kft., illetve a TIGÁZ2 Kft. esetében azonban ez a különösen alacsony fogyasztói mennyiség következménye. Az elvárt szintet túllépő harmadik társaság, a KÖGÁZ Zrt. túllépésének mértéke pedig alacsony, 4,5 százalék volt.

Az értékelés megállapította, hogy a földgázszolgáltatók teljesítették a gazdasági ösztönzésre kijelölt színvonal-mérőszámokat. Ahol túllépés következett be, annak mértéke nem tette szükségessé a hivatal közvetlen beavatkozását, így a MEH nem szabott ki bírságot az ügyfélkapcsolati szolgáltatásminőség témakörben 2005-ben.