Félmilliárdos viharkárról beszél az Aegon

2006.08.21. 12:39

Folyamatosan érkeznek az augusztus 20-i viharral kapcsolatos kárbejelentések a biztosítókhoz. A lakásbiztosításban piacvezető Aegon 500 millió forintra becsülte a vihar által ügyfeleinek okozott kárt. A vihar Budapesten végezte a legnagyobb pusztítást az épületekben és a járművekben. A biztosítók szerint a következő napokban több száz, a viharban keletkezett káresetet jelentenek majd be ügyfeleik.

A magyarországi lakásbiztosítási piac vezetője szerint a félmilliárd forintot is elérheti a viharkár. Az Aegon Magyarország Zrt.-hez összesen 289 megkeresés érkezett az ügyfelektől hétfőn 11 óráig, ennek 56 százaléka a fővárosból. A biztosító összesen 1200 káresetre számít a fővárosban, Pest megyében további 400-ra becsülik a káresetek számát. A bejelentett károk 20 százalékát a biztosító már telefonon rendezte.

Az Aegon biztosító eddig 30,5 millió forintra becsülte az ügyfelei lakásaiban esett kárt. A biztosítónak elsősorban lesodort cserepeket, kitört ablakokat jelentettek, de jelentős károkat okoztak az épületekben a kidőlt fák is. Ugyanakkor megrongálódott járművek tulajdonosai is megkeresték a biztosítót, az ő kárrendezésük casco alapján történik majd.

Folyamatosan érkeznek telefonon a kárbejelentések - mondta az origo kérdésére Szikszai József, a Generali vagyonbiztosítási osztályvezetője. A rendkívüli helyzet miatt hat vidéki kárszakértőt rendeltek fel a fővárosba. A Közraktár utcai piac tetejének beomlása sok feladatot ad a kárbecslőknek, de az ilyenkor jellemző események - beázott pincék és lefújt cserepek - nagy száma is megterhelő. A telefonos ügyfélszolgálat a 100 ezer forint alatti károkat felmérés nélkül is felveszi, az ügyfelek fényképpel is bizonyíthatják a káreseményt, az állapot fenntartására nincs szükség.

Az Allianz biztosítóhoz hétfő délig 170 káresetet jelentettek a lakossági ügyfelek, amelyek értékét 13-15 millió forintra becsülik a szakemberek. A biztosító további, a viharral kapcsolatos kárjelentésekre számít a következő napokban. A lakáskárok többségét, azaz több mint 70 százalékát Budapestről és Pest megyéből jelentették. A lakásbiztosítással rendelkezőknél lényegesen kisebb arányban, de az Allianz-cascóval rendelkező gépjármű-tulajdonosok is elkezdték bejelenteni az autóikban esett kárt.

A vihar főleg a főváros környékén okozott jelentős károkat, ott is jellemzően lakásokban és gépkocsikban. A mezőgazdasági károkról eddig nem érkeztek bejelentések - tudtuk meg a Magyar Biztosítók Szövetségénél (Mabisz) érdeklődve. Az adatgyűjtés jelenlegi állása szerint jég sehol nem esett az országban, bár a meteorológusok erre is felkészítették a biztosítókat és a termelőket előrejelzéseikben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK