Moszkva visszafizette a szovjet adósságot

2006.08.22. 8:49

Oroszország törlesztette a Szovjetuniótól örökölt adósságait. Az elmúlt egy évben 40 milliárd dollárt fizettek vissza, de így is 277 milliárd dollár devizatartaléka van az országnak.

Oroszország tegnap visszafizette a szovjet korszakból örökölt adósságának utolsó részletét is a Párizsi Klubba tömörülő hitelező országoknak. Az adósságrendezés ügyében a kormány ügynökeként eljáró állami Vnyesekonombank 22,5 milliárd dollár hitel előtörlesztésével és 1,3 milliárd dollár adósságszolgálati költség kifizetésével zárta le azt a tranzakciósorozatot, amelyben az elmúlt egy évben összesen 40 milliárd dollárt fizettek vissza. A hiteltörlesztés, illetve az elmaradt kamatok miatt fizetett 1 milliárd dolláros kompenzáció legnagyobb részét Németország kapja, mellette Hollandia, Franciaország és Nagy-Britannia részesedik az összegből - írja a Napi Gazdaság.

Oroszország 12 milliárd dollár, törlesztéssel kapcsolatos költségtől szabadult meg az örökölt szovjet adósság előtörlesztésével. A mostani lépés politikai jelentőségét az adja, hogy az orosz gazdaság megerősödését jelzi a kilencvenes évek káosza után. Az 1998-as pénzügyi válság idején az ország fizetésképtelenné vált és nem tudta törleszteni a szovjet adósság esedékes részleteit. Az akkor üresen tátongó államkassza már a múlté, a megugró olaj- és gázbevételek következtében ma 277 milliárd dollárnyi devizatartaléka van az országnak, amelynél csak Japán és Kína rendelkezik többel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK