Nyolc százalékkal drágul a vonat és a busz

Vágólapra másolva!
Az áfaemelés csaknem duplájával emeli meg a vonat- és buszjegyek árát a gazdasági tárca. Átlagosan 8,5 százalékkal kell többet fizetniük az utasoknak szeptember 1-jétől a MÁV és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. menetrend szerint közlekedő belföldi vonataira, 8,1 százalékkal pedig a Volán-társaságok távolsági autóbuszaira szóló jegyekért.
Vágólapra másolva!

A díjemeléseket az általános forgalmi adó 15 százalékos kulcsának 20 százalékra emelésével indokolta a gazdasági minisztérium. Az adóváltozás valóban drágítja a jegyárakat, azonban ez átlagosan csak 4,3 százalékos áremelést tett szükségessé - írja a Népszabadság.

A tarifaváltozást ráadásul az év végén előreláthatólag újabb követi majd. A MÁV és a Volán-társaságok menetrendjének összehangolásán dolgozó gazdasági tárca a helyközi személyszállítás díjainak egységesítését lehetővé tevő tarifareform tervét szeptember végére állítja össze.

Az újítás célja alapvetően nem az emelés, de az utazási kedvezmények tervezett megnyirbálása a díjemeléstől függetlenül is megnyirbálja a helyközi közlekedést.