Kivitelezőváltás a kétpói hulladéklerakónál

2006.08.29. 14:57

A kétpói regionális hulladéklerakót építtető, önkormányzatok alkotta konzorcium a létesítmény kivitelezési szerződésének felmondását kezdeményezi a környezetvédelmi és vízügyi minisztériumnál, hogy megszűnjön az eredeti építővel több hónapja tartó időhúzó vitája.

A konzorcium határozata arról is szól, hogy kérik a zöldtárcától, járuljon hozzá egy olyan közbeszerzési eljárás megindításához, amelyen kiválasztható a depónia csurgalékvízgyűjtő rendszerének hibáit megszüntető új kivitelező - tette hozzá Boldog István, a konzorcium alelnöke, aki egyben Kétpó polgármestere.

Az alelnök emlékeztetőül elmondta: több szakértői vélemény szerint a 24 település kommunális hulladékának befogadására hivatott, 2005 szeptemberére megépült hulladéklerakó építője, a portugál Mota Engil cég a depóniateret nem az előírásoknak megfelelően alakította ki. Több hónapos vita után remény volt arra, hogy a kivitelező elismeri és kijavítja a 6 millió euróért elkészült lerakó hibáit, az erről szóló nyilatkozatra azonban mindeddig hiába vártak a települések, és most elfogyott a türelmük.

A kezdeményezéstől azt várjuk, hogy a környezetvédelmi minisztérium hozzájárulása kimozdítja az ügyet a holtpontról, és a szakmai hiányosságok megszüntetése után végre üzembe helyezhető lesz a létesítmény - fogalmazott Boldog István.

Arra az újságíró kérdésre, hogy miből tudják finanszírozni az új munkákat, azt válaszolta: a kifizetések során több mint 200 millió forintot korábban már visszatartottak, és ez a pénz várhatóan elegendő lesz a számlák kiegyenlítésére.

Ugyanakkor augusztus elején újabb jogi fordulat történt a tavaly szeptemberben felavatott, ám a mai napig nem üzemelő kétpói regionális hulladéklerakó történetében: az eredetileg illetékes kunszentmártoni építési hatóság hatáskör hiányára hivatkozva megszüntette a létesítmény használatbavételi eljárásának lefolytatását, és az ügyet átadta a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek.

Az építési hatóság egy idén áprilisban hatályba lépett, a hulladéklerakás egyes szabályairól szóló környezetvédelmi és vízügyi miniszteri rendeletet értelmezve állapította meg hatáskörének hiányát, és az iratanyagot már átküldte a szolnoki székhelyű felügyelőségnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK