A hideg emeli egy japán bank kamatait

Vágólapra másolva!
A hőmérséklet csökkenéséhez kötve ígért nagyobb kamatot egy akciós japán bankbetét. A Kumamoto családi bank közel dupla kamatot ígért, ha az augusztusi középhőmérséklet alatta marad a 28,1 foknak. A bank ilyen módon hívta fel a figyelmet a globális felmelegedés elleni küzdelemre.
Vágólapra másolva!

A hőmérséklet csökkenése esetére növekvő kamatot ajánlott a Kumamoto Családi Bank nevű japán vidéki pénzintézet, hogy így is felhívja a figyelmet a környezet védelmének fontosságára, a légkör felmelegedésének veszélyére.

A júniusban bevezetett Friss Szellő elnevezésű banktermék, egy határidős betét 0,25 százalékos kamatot hoz, ha az augusztusi átlaghőmérséklet meghaladja a tavalyi 28,3 fokot, de 0,4 százalékot, ha alatta marad annak.

Ez Japánban jövedelmező konstrukciónak számít, mível a jegybanki alapkamat júniusban nem volt több mint 0 százalék, tekintettel az évek óta tartó deflációra. Az időjáráshoz kötött betétnek szép sikere volt, a Kumamoto Családi Bank két hónap alatt 15 milliárd jent (27,5 milliárd forint) gyűjtött be vele.