Beperlik a Wallist a Hajdú-Bét károsultjai

2006.09.01. 17:11

Polgári pert kívánnak indítani a közeljövőben a Hajdú-Bét felszámolása során károsult termelők a korábbi tulajdonos, a Wallis Rt. ellen - közölte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója.

A szövetségi igazgató közölte: a Magosz jogi segítséget ad annak a hat embernek, aki felvállalta, hogy társai nevében pertársaságot alakítva polgári pert indít a korábbi tulajdonos ellen káruk megtérítése érdekében. Jelenleg az iratok összegyűjtése folyik, és ezt követően adják be keresetüket a bíróságon. A tervezett perben résztvevő károsultak mintegy 200 millió forintot szeretnének visszakapni a Wallis Rt.-től.

Budai Gyula utalt arra, hogy a Hajdú-Bétnek beszállító gazdálkodók azt követően jutottak arra a elhatározásra, hogy polgári pert indítanak, miután a múlt héten megkapták Gráf József agrárminiszter levelét az üggyel kapcsolatban. Ebben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium első embere arról tájékoztatta a károsultakat, hogy megérti ugyan nehéz helyzetüket, de a szigorú uniós előírások miatt nincs lehetőség káruk 100 százalékos megtérítésére, és a törlesztő részleteket sem tudja átvállalni az állam.

Budai Gyula az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Magosz álláspontját ismertetve jelzi, hogy az európai normák már akkor is érvényben voltak, és egyben kötelezőek is a magyar kormányra nézve, amikor a tavalyi agrár-megállapodásban Németh Imre akkori miniszter kötelezettséget vállalt a károsultak által felvett kedvezményes hitelek törlesztő részleteinek állami átvállalására.

"Ezek szerint a kormány úgy vállalt kötelezettséget, hogy tudta: az Európai Unió nem fog hozzájárulni a károsultaknak járó törlesztő részletek állami kifizetéséhez" - húzza alá a közlemény.

A Magosz úgy véli, a kormány ígéretei ellenére ismételten magára hagyta a Hajdú-Bét-ügy károsultjait. A petíciójukban foglaltakat "csak" megvizsgálta, de a kárenyhítésre tett ígéretét nem teljesítette. A Magosz szerint az agrártárca ismét bebizonyította, hogy érzéketlen a gazdák valós problémái iránt és "puszta ígéreteken kívül másra nem futja erejéből".

A Magosz leszögezi: az érdekképviselet minden tőle telhető szakmai és jogi segítséget megad a Hajdú-Bét-ügy károsultjainak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK