Bokros: Bulgária is beelőz

Vágólapra másolva!
Nem szabad fölényesnek lennie a magyar gazdaságpolitikának, mivel makrogazdasági szempontból még Bulgária is megelőz bennünket - jelentette ki Bokros Lajos. Járai Zsigmond jegybankelnök szerint sem jó irányba halad a gazdaság, és az euró bevezetése a ködös jövőbe vész.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajos úgy vélte, hogy Bulgária már 2009-2010-ben bevezetheti az eurót, mivel évek óta szufficites a költségvetése, és csupán az inflációs kritériumot nem teljesíti. Bokros szerint a konvergenciaprogram kendőzetlen őszinteséggel leplezi le a valóságot, de a jövőbeli növekedésre vonatkozó adatok szerinte nem megalapozottak - írja a Napi Gazdaság.

Ezeket a kormány szerint is csak az év végéig elfogadásra kerülő strukturális reformok alapozhatják meg - tette hozzá a CEU egyetemi tanára. Bokros szerint a vizitdíj és a tandíj szükséges, de nem elégséges reformlépés és a felsőoktatásban, valamint az egészségügyben is jelentősen csökkenteni kell a közalkalmazottak számát.

Nincs esély arra, hogy 2008 végére ismét elérjük az árstabilitást jelentő 3 százalékos inflációs szintet - jelentette ki Járai Zsigmond. A jegybank elnöke úgy vélte, hogy nem olyan nagy az ellentét a kormány és az MNB jövő évi, átlagos inflációra vonatkozó előrejelzése között. Járai szerint, ha az alapforgatókönyvnél szigorúbb monetáris politikával, magasabb kamatszinttel és erősebb árfolyammal számolnak, akár 6,5 százalék közelében is leheta fogyasztóiár emelkedése (a kormány konvergenciaprogramba foglalt prognózisa 6,2 százalékos, az MNB hivatalos száma pedig 7 százalékos).

A hiány- és a növekedési szám a valóságot tükrözi, ennek ellenére a program nem jó irányba viszi a gazdaságot, mivel növeli az állami újraelosztást, növeli az adókat, az euróbevezetés pedig a ködös jövőbe vész - vélte az MNB-elnök.

A munkahelyek és beruházások bővítése nélkül nem lehet stabil növekedést elérni - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Varga szerint a Bokros által javasolt, egyéni számlás nyugdíjrendszer részben megoldás, de önmagában kevés. Alapvető népesedési problémák vannak ugyanis, amelyeket csak összetettebb programokkal lehet kezelni.