Nagyobb beleszólást adna Kínának az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a globális gazdaság stabilan tartása érdekében úgy foglalt állást, hogy Kínának és a többi fejlődő nemzetnek nagyobb beleszólást kell adni a szervezet döntéseiben.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap azt tervezi, hogy Kínának, Dél-Koreának, Törökországnak és Mexikónak nagyobb szavazati súlyt ad, kifejezve azok növekvő gazdasági fontosságát. Az alap, amely a második világháború után jött létre, a felemelkedő országoknak kölcsönöz pénzt gazdasági reformok fejében. A kritikusok szerint a szervezet nem reprezentálja megfelelően a legtöbb fejlődő ország szükségleteit.

A tervezett változások a négy országnak több szavazati jogot adnának, összhangban a globális gazdaságban betöltött szerepükkel. A helyzet fonákságát jelzi, hogy pillanatnyilag Belgium szavazata nagyobb súllyal esik a latba, mint Brazília, India, Mexikó vagy Dél-Korea voksa, annak ellenére, hogy sokkal kisebb a gazdasági jelentősége.

"Azt hiszem, minden tag elismeri, hogy a fontos kvóták és szavazati részesedések nem tükrözik megfelelően a világgazdasági realitásokat," mondta az IMF vezérigazgatója, Rodrigo de Rato.

Viszonzásul a döntéshozatalban nekik adott nagyobb hozzászólási lehetőségért, az IMF reméli, hogy Kína és a többi gyorsan fejlődő gazdaság hallgatni fog a valuta-árfolyamaik újraértékelését sürgető felhívásokra. Főleg az USA hibáztatja a kínai jüan gyenge árfolyamát az ázsiai export hihetetlen növekedéséért és az óriási amerikai kereskedelmi deficit nagy részéért, amely tavaly rekord nagyságúra, 805 milliárd dollárra duzzadt.

"Kínának is érdeke, hogy sokkal határozattabban valósítsa meg tavaly elhatározott árfolyam-rendszerét, és hogy a piaci erőknek sokkal szabadabb utat adjon az országban, így természetesen a valuta értékének is," mondta de Rato.

A változásokat az IMF 24 igazgatója csütörtökön hagyta jóvá, de a végső rábólintásra az alap éves találkozóján kerülhet sor szeptember 19-20-án, Szingapúrban. A 184 tagú IMF emellett a többi feljövő ország szavazati jagainak megváltoztatásán is dolgozik, valamint azon, hogy biztosítsa a szegényebb, főleg afrikai gazdaságok megfelelő képviseletét.