Az S&P is javított Románia besorolásán

Vágólapra másolva!
Felminősítést valószínűsítő pozitívra javította az eddigi stabilról kedden Románia egyelőre gyenge befektetői szuverén adósbesorolásának kilátását a Standard & Poor's. A román adósosztályzat így már csak egy fokozatra van Magyarországétól a Fitch-nél és az S&P-nél egyaránt. A döntést a román gazdaság szerkezetének és intézményrendszerének javulása, valamint a januártól valószínű EU-csatlakozás indolkolja.
Vágólapra másolva!

Az S&P keddi londoni közleménye szerint a hitelminősítő a kilátásjavítással együtt megerősítette Románia "BBB mínusz" hosszú futamú és "A-3" rövid lejáratú devizaadós-kockázati osztályzatát, valamint a helyi valutában kiadott szuverén adósság "BBB", illetve "A-3" szintű besorolását.

Románia adósosztályzata így már csak egy fokozatra van a Magyarországra a Fitch és az S&P által egyaránt érvényben tartott "BBB plusz"-tól.

A cég elemzése szerint Románia EU-csatlakozása valószínűleg megtörténik 2007. január 1-jén. A román csatlakozási szerződés lehetővé teszi ugyan a belépés elhalasztását 2008-ig, az S&P szerint azonban ez nem valószínű, és ha be is következnék, önmagában nem gyakorolna hatást a szuverén besorolásra és annak kilátására.

Az elemzés szerint a román gazdaság középtávon - főleg a dinamikus beruházásoktól vezérelve - 5,0-5,5 százalékos éves növekedéseket produkál, tartós jövedelmi konvergenciát lehetővé téve. Az S&P szerint ennek révén az évtized végére kilencezer dollár felett lesz az egy főre jutó éves jövedelem Romániában.

Az EU-tagság ugyanakkor kiadási nyomással is járni fog, annak ellenére, hogy az ország valószínűleg késve tudja csak hasznosítani a strukturális alapokból érkező juttatásokat. Emiatt az államháztartási hiány várhatóan a GDP-érték 2-3 százalékára fog növekedni a tavalyi 0,8 százalékról, ami középtávon az adósságteher mérsékelt emelkedéséhez vezet. A román közadósság azonban tavaly csak a GDP 20 százaléka volt, a "BBB" sávba sorolt szuverén adósok 45 százalékos középértéke helyett, és nem valószínű, hogy ebben az évtizedben 25 százalék fölé emelkedik, áll az S&P elemzésében.

A folyómérleg-hiányt ugyanakkor 2006-ban 10 százalék körülire jósolja a hitelminősítő, azzal az előrejelzéssel, hogy a deficit az évtized végéig nem fog jelentősen csökkenni, ami növelni fogja a refinanszírozási kockázatokat tőkeáramlási fordulat esetén. A külföldi működőtőke-beáramlás azonban a belátható jövőben mérsékelni fogja a küladósság halmozódását, áll az elemzésben.

Az S&P szerint a folyómérleg-egyensúly romlása a robbanásszerű hazai keresletnövekedéssel és az ehhez kapcsolódó hitelkiáramlással járt együtt. A 2002-2005-ös időszakban évi átlagban 51 százalékkal nőtt a hitelkiáramlás, a "BBB" sávban nyilvántartott szuverén adósok 12 százalékos középértékével szemben, áll a Standard & Poor's keddi londoni elemzésében.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő már a múlt héten feljebb emelte a román adósosztályzatot.