Olajat találtak a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Hatalmas kőolajlelőhelyet fedeztek fel a Mexikói-öbölben. Az olaj az USA tartalékait több mint 50 százalékkal növelheti.
Vágólapra másolva!

Egy jól sikerült tesztfúrásnak köszönhetően az amerikai székhelyű Chevron kőolajat talált a Mexikói-öbölben. A vállalat szerint több mint 6 000 hordó olajat termelhetnek ki naponta a lelőhelyen. A felfedezés révén az öböl az USA legnagyobb olajmezőjével, a nemrégiben szivárgás miatt leálló alaszkai Prudhoe Bay-jel vetekedhet, írja a BBCnews.

Az új olajmező ellenére az USA továbbra is importálja olajszükségleteinek 50 százalékát, mondta egy energia-tanácsadó cég munkatársa. A mező tényleges méretét még nem állapították meg, szakértők szerint a kőolaj évekig nem lesz hozzáférhető, ezért egyelőre az olaj világpiaci árára sem lehet hatással. Az elmúlt 15 évben több hasonló projekt indult a Mexikói-öbölben, azonban lassan kiapadtak az olajkutak.

A Chevron először 2004 szeptemberében jelezte, hogy olajmező után kutat a térségben. Elemzők szerint az új lelőhely még minimális kapacitással is 400 000 hordó olajat termelhet 20 éven keresztül. Az olajmező New Orleans-tól 435 kilométerre délnyugatra, a partoktól 282 kilométerre található.