Lassul a diszkontok terjeszkedése

Vágólapra másolva!
Amíg a bolttípus tavaly 48 új egységgel gyarapodott, addig idén, az első hét hónap során csak 17-tel. Így is folytatódik a diszkont piaci részesedésének növekedése - áll az ACNielsen piackutatásában.
Vágólapra másolva!

Különösen az élelmiszerek forgalmazásában erősítették pozíciójukat a diszkontok, és 17 százalékra növelték részesedésüket a 2005 júliustól, 2006 júniusáig tartó időszakban, az előző hasonló időszak 15 százalékával szemben. Az ACNielsen adatai szerint a forintban kifejezett forgalomból a bolttípus részaránya kiemelkedik többek között a következő kategóriákban: túró, mogyoró, mélyhűtött pizza, jégkrém, tartós piskóta, croissant, mélyhűtött burgonya, étolaj, sós túrókrém, táblás csokoládé, vermut és olívaolaj. Az említett kategóriákból a diszkontok piaci részesedése meghaladja a 22 százalékot.

A diszkont térnyerését mutatják az egyes kategóriák forgalmi adatai. Olyan nagy forgalmú termékcsoportokban magas a bolttípus piaci részesedése, mint például az ásványvíz, sajt, sör, étolaj és csokoládé.

A bolttípus értékben mért piaci részesedése 10 százalék alatt marad például a következők kiskereskedelmi eladásaiból: szeszes italok közül a pálinka, rum és bitter, de az alkoholtartalmú üdítőital is, alkoholmentes szomjoltóknál a jeges tea, édességek között pedig a nyalóka.

Kulcsszerepet játszanak a magyarországi diszkontok a márkás termékek további térnyerésében. Egyre nagyobb hányad jut rájuk a forgalomból; amíg 2004 júliusa és 2005 júniusa között a diszkontban eladott élelmiszerek értékének 27 százaléka jutott saját márkás termékeikre, egy évvel később már 43 százalék. Az átlagot különösen meghaladja például, 70 százalék feletti saját márkás részaránnyal a paradicsomlé, mélyhűtött burgonya, energiaital és kutyaeledel.

A háztartási vegyi árunál és kozmetikumnál az egy évvel korábbi 9 százalékos részesedésről érzékelhetően nem lépett előre a diszkont. A kerekített mutató továbbra is 9 százalék. Az élelmiszerhez képest az elmaradás fő oka, hogy a diszkont erős versenyben áll vegyi árunál a hipermarkettel.

Konyhai törlőkendőből 18, toalett papírból 17, papír zsebkendőből 15, szalvétából 14 százalék a diszkont piaci részesedése. Az ACNielsen által vizsgált kategóriák közül figyelemre méltó még a mosópor és a hintőpor forgalmából való 14-14 százalékos részaránya. A következő kozmetikai szerek összes bolti értékesítéséből 3 százalék alatt marad a diszkont részaránya például a hajbalzsam, arckrém, hajfesték, ajakápoló, lábhigiéniai termékek, arclemosó, zsilett penge és szőrtelenítő termékeknél. A háztartási vegyi áruk közül 3 százalék alatt marad a diszkont részaránya a szőnyegtisztítónál.

A kereskedelmi márkák a nem élelmiszer kategóriákban is erősödtek. Értékben mért eladásuk a diszkontokban, 2004 július és 2005 június között még 28, rá egy évre már 43 százalék. Egyes kategóriákban a saját márkák részaránya meghaladja a 85 százalékot is. Idetartozik a papír pelenka, arclemosó, toalettpapír és konyhai papírtörlő. Ha a növekedés trendje nem lanyhul, akkor egy-két év múlva a diszkontok pénztáránál minden három forintból kettőt kereskedelmi márkás termékekért fizetnek ki a vásárlók.

Összességében megállapítható: a diszkontok továbbra is főszerepet játszanak a kiskereskedelmi forgalom koncentrálódásában, a hipermarketekkel együtt. A nyilvánosságra került tervek szerint elsősorban a Tesco terjeszkedik különböző méretű hipermarketekkel, valamint a Lidl viszonylag nagy eladóterű üzletekkel. Külföldi tapasztalatok alapján valószínűsíthető, hogy a diszkontok a kis boltoktól vesznek el részesedést. Ezt alátámasztják a friss magyarországi adatok. A diszkontok mellett, ha kis mértékben is, de mind a hiper- és szupermarketek, mind a hazai láncok piaci részesedése nőtt 2005 július és 2006 június között, az előző évhez képest.