Gazdaságról alkudozik Putyin és Gyurcsány

Vágólapra másolva!
A gazdasági témák uralják majd Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő hétfőn (szeptember 18-án) Szocsiban esedékes találkozóját - feltételezték moszkvai megfigyelők.
Vágólapra másolva!

A Kreml sajtószolgálata szerdán jelentette be az orosz-magyar csúcs megtartását Putyin Fekete-tenger parti rezidenciáján.

Az orosz elnök - nyugati politológusokkal a hétvégén folytatott és nem sokkal ezután a Kreml honapjára feltett beszélgetésén - megjegyezte: "Magyarországgal nagy terveink vannak gázvezetékrendszerek építésében, s később esetleg az Olaszországig való eljutásban Görögországon keresztül".

Az orosz Gazprom monopólium korábban jelezte: Magyarországon át képzeli el az Oroszországot a Fekete-tenger alatt Törökországgal összekötő Kék áramlat csővezeték balkáni és közép-európai meghosszabbítását (Észak-Itáliáig), s tervezi egy tízmilliárd köbméteres gáztározó építését is.

Putyin azt mondta, hogy Oroszország "nem fél az olyan alternatív vezetéktervektől, mint a Nabucco, hadd legyenek többletszállítások". A Nabucco Oroszországot elkerülve s a Gazprommal konkurálva juttatna közép-ázsiai, azeri, iráni gázt Törökországon, a Balkánon és Magyarországon át Ausztriába.

Moszkvai elemzők emlékeztettek: a német E.ON júliusban elvben már megállapodott a Gazprommal abban, hogy megosztja vele a Moltól megvett Földgázellátót és Földgáztárolót tágabb alkujuk keretében.

Megfigyelők feltételezték: a Mol - amely közel áll orosz partnere (Szevero-zapadnaja nyeftyanaja gruppa: SZNG) teljes kivásárlásához a hanti-manysiföldi Szurgutszkij-7 olajmező kutatási és kiaknázási jogával rendelkező közös vállalatukból (SZNG-MOL Kft.) - szeretne további, komolyabb részesedést szerezni az oroszországi kitermelésben, miután sikertelenül pályázott az orosz-brit TNK-BP Volga-vidéki termelőegységére, az Udmurtnyeftre.

A múlt hét elején Alekszej Gorgyejev agrárminiszter továbbította Budapesten Gyurcsány Ferencnek azt az orosz kormánykérést, hogy a Malév privatizációjára kiírt újabb pályázatnál "zárják ki a politikai vonatkozásokat". Az orosz AirUnion légi szövetség magvát alkotó szibériai KrasAir megerősítette, hogy részt kíván venni a Malév-tenderen a fő magánrészvényeséhez és vezéréhez, Borisz Abramovicshoz kötődő AirBridge útján.

Gorgyejev - akinek vizitje során az Euroinvest szándéknyilatkozatot írt alá az Orosz Sörfőző társasággal egy magyar cukorgyár áttelepítéséről a Rjazanyi régióba - hétfőn megerősítette, hogy még ebben a hónapban aláírják a két agrártárca együttműködési megállapodását.