Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztériumban (PM) nem jártak befektetők azért lobbizni, hogy a pénzügyminiszter engedélyezze a Ferihegyi nemzetközi repülőtér 75 évre szóló üzemeltetési jogának továbbadását - közölte a szaktárca sajtóirodája az MTI-vel szerdán.
Vágólapra másolva!

A PM cáfolja a Magyar Hírlap értesülését, ami szerint a német Hochtief és a Fraport a pénzügyminisztériumban lobbizna azért, hogy a tárca adja áldását a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. tulajdonosváltására.

A Magyar Hírlap szerdán azt írta, hogy a spanyol Ferrovial birtokába került brit BBA, a Budapest Airport Zrt. 75 százalék mínusz egy szavazat hányadának tulajdonosa előrehaladott tárgyalásokat folytat a budapesti repülőtér 75 évre szóló üzemeltetési jogának eladásáról.

Mindkét említett német cég részt vett a Budapest Airport tavaly meghirdetett és az év végén zárult privatizációs pályázatán.

A Budapest Airport Zrt. 75 százalék mínusz egy szavazat tulajdoni hányadának eladásáról szóló szerződést tavaly december 18-án írták alá. A BAA a részvénycsomagért és a vagyonkezelési megállapodásért 464,5 milliárd forintot fizetett, amiből a privatizációs bevétel 60 milliárd forint volt, a 75 évre szóló üzemeltetési jogért kapott ellenérték pedig 389,5 milliárd forintot tett ki. A vevő további 15 milliárd forintot fizetett a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak különböző, a tevékenységhez szükséges ingóságok vételáraként.

A szerződések szerint a részvényesi megállapodást a 75 éves vagyonkezelői szerződés ideje alatt nem lehet egyoldalúan felmondani.