Egyre lassabban fejlődik a világgazdaság

2006.09.14. 16:07

A máris lassuló világgazdaság a továbbiakban nem számíthat az amerikai fogyasztóra, mivel az amerikai növekedés jövőre 2 százalék alá esik, de jól el fog boldogulni nélküle is, mert erős pótlólagos növekedésösztönzők lépnek be máshol, áll az egyik vezető londoni befektetési ház csütörtöki előrejelzésében.

A Merrill Lynch pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlegének 37 oldalas prognózisa szerint a világgazdasági növekedés lassulása már folyamatban van; a cég szakértői az 5,2 százalékosra várt idei növekedés után 2007-ben már csak 4,4 százalékos globális GDP-többletet várnak.

A világátlagnál jóval meredekebb ütemű lassulást jósol a ház az amerikai gazdaságban: a Merrill Lynch szerint az Egyesült Államokban a 2006-ra becsült 3,4 százalékos GDP-növekedés után jövőre már csak 1,9 százalék várható.

A ház szerint ráadásul az amerikai belső fogyasztás lassulása az általánosan vártnál hamarabb bekövetkezik és tartósabb lesz. "A világgazdaság már nem számíthat az amerikai fogyasztóra mint utolsó pillanatban beeső vásárlóra", fogalmaz a Merrill Lynch csütörtöki elemzése.

Az amerikai gazdaság növekedésének meredek lassulása immár általános várakozás a londoni elemzői közösségben. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő nemrég Londonban kiadott globális hitelfolyamat-elemzésében azt írta, hogy egyenesen fél-egy éven belüli recessziós veszélyt jelez az amerikai szuverén adósság invertálódott hozamgörbéje, vagyis az, hogy a rövid lejáratok nagyobb hozamot kínálnak, mint a hosszú adósság.

A londoni Economist Intelligence Unit - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző csoportja - múlt havi világgazdasági jelentésében az eddigi 4,8 százalékról 4,7 százalékra csökkentette a 2007-re adott globális növekedési jóslatát, ezen belül azonban az Egyesült Államokban már csak 2,2 százalékos növekedést jósolt 2007-ben a korábban előre jelzett 2,4 százalék helyett.

Az EIU sem zárta ki - jóllehet hangsúlyozta, hogy nem ez az alapeseti forgatókönyve -, hogy jövőre egy vagy akár két negyedévben csökkenhet is az amerikai gazdaság teljesítménye. Ha ez két egymást követő negyedévben történne, azzal az amerikai gazdaság technikai értelemben recesszióba kerülne.

A Goldman Sachs befektetési csoport nemrég Londonban kiadott piaci elemzése szintén az amerikai növekedés meredek, már az idei negyedik negyedévben elkezdődő lassulását vetítette előre. A ház 2007-ben az általa jósolt idei 3,5 százalék helyett már csak 2,5 százalékos amerikai növekedést vár, egyértelmű recesszióval azonban nem számol az amerikai gazdaságban.

A Merrill Lynch csütörtöki friss előrejelzése szerint jóllehet sok ország erősen sebezhető az amerikai lassulástól az amerikai piacra irányuló exportnak a GDP-hez mért magas aránya miatt - a cég ide sorolja például Kanadát (25,5 százalék), Venezuelát (26,1 százalék) és Kínát (10,9 százalék) -, a világgazdaság egésze azonban "a vártnál jobban átvészeli az amerikai vihart".

Az elemzés szerint az Egyesült Államok nélkül számolt világgazdasági növekedés az idén 5,7 százalék, és még jövőre is 5,2 százalék lesz.

A ház az amerikai fogyasztás kiesését pótló globális növekedésösztönzők között említette a japán állóeszköz-képzési beruházásokat és a személyi fogyasztást, a kínai és az indiai fogyasztói keresletet, az euróövezeti belső fogyasztást általában és az üzleti beruházásokat különösen, valamint a nyersanyag-exportőrök belső fogyasztását (a magas nyersanyagárak miatt).

A Standard & Poor's hitelminősítő éppen előző nap írta londoni világgazdasági jelentésében, hogy a globális növekedés - vagyis a világon előállított bruttó többletérték - kétharmadát most már a fejlődő országok adják. Egyedül a kínai gazdaság 31 százalékot adott hozzá tavaly az éves világgazdasági növekedéshez, miközben az Egyesült Államok hozzájárulása 15 százalék volt, áll az S&P felmérésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK