Már több mint kétszázezer diákhiteles

Vágólapra másolva!
Eddig összesen több mint kétszázezren vették igénybe az öt éve bevezetett diákhitelt. A 210 ezer igénylő 107,3 milliárd forintot kapott - mondta Csillag Tamás, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója. A társaság Nyíregyházán, a helyi főiskola rektorával írt alá együttműködési megállapodást.
Vágólapra másolva!

Csillag Tamás hangsúlyozta: a kölcsön kettős társadalompolitikai célt szolgál, egyrészt diploma megszerzéséhez segíti a tehetséges, de kellő anyagiakkal nem rendelkező egyetemi és főiskolai hallgatókat, másrészt bővíti az érintett oktatási intézmények fejlesztésének forrásait, hiszen az összeg jelentős része oda áramlik.

A Diákhitel Központ és a Nyíregyházi Főiskola közötti megállapodást, amely első az országban, Csillag Tamás Balogh Árpád rektorral sajtótájékoztató keretében írta alá.

Balogh Árpád elmondta: a megállapodás lehetővé teszi, hogy helyben alakítsák ki a hitelhez jutás ügyintézési feltételeit, a társaság kirendeltséget hozzon létre és működtessen a nyírségi főiskolán.

Az intézményvezető tájékoztatása szerint a főiskola hallgatói közül 2001 és 2006 között 6 924-en vették igénybe a diákhitelt, hárommillió 346 ezer forint összeggel.

Csillag Tamás hozzátette: a szabolcsi állandó lakhellyel rendelkező s az ország különböző egyetemein és főiskoláin tanulók közül öt év alatt 13 084-en kaptak kölcsönt, amelynek összege meghaladta a 6,6 millió forintot.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a diákhitel révén a rászoruló nyírségi diákoknak az esélyegyenlőség teremtődött meg a felsőfokú tanulmányok megszerzéséhez, s a kölcsön a felzárkóztatásukat is elősegíti.

Megjegyezte, hogy a diákhitel finanszírozásában ma már egyetlen költségvetésből származó forint sincs, az összeget magántőke bevonásával teremtik elő.