Autólízing: népszerű a fix törlesztőrészlet

Vágólapra másolva!
Rövid időn belül jókora részt hasíthatnak ki maguknak a gépjármű-hitelezési piacból a fix havi törlesztőrészlettel kecsegtető konstrukciók. A forint mélyrepülésével párhuzamosan nőtt meg irántuk az érdeklődés - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Egyre több lízingtársaság palettáján lelhetőek fel a fix havidíjas hitelek, amelyek lényege, hogy az árfolyamnak megfelelően a futamidő hossza nőhet vagy csökkenhet, a havonta fizetendő törlesztőrészlet azonban nem változik.

A hazai fizetőeszköz gyengülését és az ennek folytán növekvő hazai törlesztőrészleteket látva mind több autótulajdonos dönt kölcsönszerződése lezárása mellett. A hektikus forintárfolyam-mozgások és a kamatamalések miatt a devizahitelt felvevők számára alighanem 2006 jelentette azt az évet, amikor igazán a bőrükön érezték az árfolyam- és kamatkockázatra vonatkozó figyelmeztetést.

A forint árfolyama az idén több mint 10 százalékkal értékelődött le, és az elemzők az államháztartási hiány és a fizetési mérleg miatt a nemzeti fizetőeszközi további gyengülését várják. Ráadásul a következő idpszakban a svájci fran alapkamatának emelkedő szintjével érdemes tervezni.

Az efféle gazdasági helyzetben megoldást jelenthet a fix törlesztőrészlet, amely az ügyfelek költségvetésében hosszú távra kiszámítható összeget jelent. További előnye, hogy a banknak adott állandó inkasszós megbízást lehet fizetni - éppen ezért Révész Tamás, a Budapesti Autófinanaszírozási Zrt. vezérigazgatója úgy látja, a termék elterjedését nem feltétlenül egy-egy aktuális forintleértékelés segíteni majd.

Az új szerződések egyre nagyobb hányada fix törlesztésű, bár a konstrukciót választók nagyobb részét egyelőre az "áttérők" adják: számuk több ezerre tehető, vélhetően azért is, mert a váltás ingyenes.

A Lombard Lízing Havi Fix termékére ugyancsak lehetséges a futamidő alatti áttérés, és további előnyt jelent, hogy kedvező árfolyam- és kamatváltozás esetén a felhalmozott árfolyam- és kamatnyereséget az ügyfél a futamidő végén egy összegben visszakapja.