Még nem nyugodtak a szállodaláncok

Vágólapra másolva!
Nem okoztak számottevő bevételkiesést a budapesti hoteleknek az elmúlt hét fővárosi zavargásai, de az erőszakos cselekmények elcsendesedése nem jelenti azt, hogy a forgalomcsökkenés veszélye elmúlt.
Vágólapra másolva!

Az [origo] három magyarországi szállodaláncot keresett meg azzal a kérdéssel, hogy érzik-e bármilyen mértékben a budapesti zavargások negatív, vendégtaszító hatását. Múlt szerdán Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke azt nyilatkozta a Napi Gazdaságnak, hogy nagy lemondási hullámot még nem tapasztalnak, de "a bizonytalanság érezhetően növekszik"

Nos, a helyzet a hét második felében sem lett rosszabb: úgy tűnik, a magyar idegenforgalom csak hosszú távon lehet a néhány napos "háborús" állapot kárvallottja - elsősorban az ország imázsának romlása által.

- A forgalmunkra nem volt komolyabb hatással a Budapest belvárosában zajló cselekménysorozat. Néhány lemondást rögzítettünk, ami nem nevezhető jelentős csökkenésnek - osztotta meg a 12 budapesti hotelt működtető Danubius Hotels Group tapasztalatait Parti János, a csoport marketing- és értékesítési vezetője.

- A külföldi vendégek nagy része előre érdeklődött, illetve a később érkezők még most is érdeklődnek arról, hogy minden rendben van-e a városban. Gyorsan meg lehet őket nyugtatni - tette hozzá Parti János. Véleménye szerint sok függ attól, mi fog történni az elkövetkező napokban: ha ennyi volt az egész, akkor a történteknek valószínűleg hosszú távon sem lesz negatív hatása, de ezt nagyon nehéz megjósolni.

- Nem látunk változást a forgalomban. A vendégek nem mondták le a korábbi foglalásokat, és egyelőre a hétfő éjszaka történtek óta is ugyanolyan gyakoriak a foglalások - mondta az [origo] kérdésére Tárnoki László, az 5 fővárosi szállodával rendelkező Taverna Holding Rt. vezérigazgatója, egyszersmind felhívva a figyelmet arra, hogy az elmúlt években az internet lerövidítette a foglalási időt. Éppen ezért két hét múlva lehet majd többet mondani: ha addig teljesen normalizálódik a helyzet, és tartja a szintet a forgalom, akkor mindenki nyugodt lehet. "Ma még nem vagyunk azok" - szögezte le.

Tárnoki László kifejtette, ettől még ott marad a külföldiekben az országról kialakult, pontosabban a hírműsorokban látott kép, ami azért kedvezőtlen, mert itt, Kelet-Európában nagyon éles a verseny a nyugati turisták kedvelt célállomásai között.

Az árak és az útiköltség között alig van különbség, ha valaki aggódik Budapest közbiztonsága miatt, elmegy inkább Prágába vagy Varsóba. Persze minden relatív, elvégre Izraelben is van turizmus, bár jórészt vallási jellegű - jegyezte meg Tárnoki. Végezetül érdekességként említette, hogy az egyik Hősök teréhez közeli szállodájukban egy vélhetően vidéki tüntető azért mondott le egy szobafoglalást, mert a Fidesz lefújta múlt szombatra tervezett nagygyűlését.

A Hunguest Hotelsnél azt az információt kaptuk, hogy 5 budapesti szállodájukban összesen 3 lemondás regisztráltak arra való hivatkozással, hogy a város jelenleg nem elég biztonságos.

Galambos Péter