Százmilliárdos kárt okoz évente a dohányzás

Vágólapra másolva!
Magyarország évente 100 milliárd forintos kárt szenved el a dohányzás miatt, ez az első számú betegségkiváltó tényező. A dohánytermékek adótartalmának emelése a dohányzás visszaszorításának fontos eszköze, egyúttal közvetetten és közvetve a költségvetési bevételeket is növeli.
Vágólapra másolva!

A KSH legutóbbi adatai szerint Magyarországon körülbelül 28 ezer ember hal meg dohányzás következtében. Majdnem minden harmadik (30 százalék) 35 év feletti férfi dohányzás miatt hal meg, a világon a leggyakrabban a magyar férfiakat támadja meg a tüdőrák. Az Egészségünkért a XXI. században Alapítvány szerint ezenfelül évente 3500 embert veszít el a társadalom passzív dohányzás miatt. 2002-ben Magyarország nemzeti össztermékének (GDP) 4 százaléka veszettt el dohányzás miatt, míg 1998-ban még "csak" 2,6 százaléka. A WHO (Egészségügyi Világszervezet), az EU és kisebb részt a Világbank felől is érkeztek figyelmeztetések: Magyarországnak többet kell tennie a dohányzás visszaszorításáért.

A dohánytermékek adótartalmának emelése, ha az áremelkedést okoz, a dohányzás visszaszorításának alapvető eszköze. A GKI munkatársai szerint Magyarországon egy 10 százalékos cigarettaár-emelés átlagosan 4 százalékkal csökkenti a fogyasztást. A dohányadó emelése növeli a költségvetés bevételeit is. Ha nem várjuk meg a derogáció végső dátumát (2008. december 31.), hanem az uniós adószintet már 2007. december 31-ig bevezetjük, akkor a jövedéki adóbevétel 2008-ban 17 százalékkal magasabb lesz a 2006-os szinthez képest. Ha viszont csak 2008 végén érjük el az uniós adószintet, a 2008-as jövedéki adóbevétel csak 10,7 százalékkal nő - hangzott el a Magyar Dohányzásellenes Koalíció (MDK) és a GKI Gazdaságkutató Zrt. közreműködésében született kutatási eredmény bemutatóján.

A legutóbbi hozzáférhető, 2004-es adatok szerint abban az évben a magyar társadalom mintegy 350 milliárd forintot veszített dohányzás miatt, körülbelül fele-fele arányban közvetlen (például betegségek gyógyítása) és közvetett költségek (meg nem termelt jövedelem, munkából kiesés, korai halál). Ezzel szemben az ilyen forrásból származó összes adóbevétel csupán 250 milliárd forintot tesz ki.

2004-ben a magyar állam a dohányzás miatt kifizetett:

Forrás: EPA
Forrás: EPA

- 36 milliárd forint rokkantnyugdíjat

- 10 milliárd forint táppénzt

- 7 milliárd forint értékű háziorvosi ellátást

- mintegy 50 milliárd forintnyi gyógyszert

- 250 millió forint tűzkárt szenvedett el

- 7,4 milliárd forint személyi jövedelemadót veszített el

A magyar betegek 2004-ben 3,7 milliárd forint hálapénzt fizettek ki dohányzással összefüggő betegségek gyógyításával kapcsolatban.

A tájékoztatón a termékdíj bevezetésének lehetősége is szóba került, amit vagy az ár egy adott százalékában állapíthatnának meg, vagy a jövedéki adóból különíthetnék el. Így az egészségügy biztos bevételi forráshoz juthatna; például dobozonkénti fix 20 forintos összegű termékdíjból 5,3 milliárd forint bevétel származna.