Februárra kell kidolgozni az új gáztörvényt

Vágólapra másolva!
Legkésőbb februárra be kell terjeszteni az Országgyűlésnek a gáztörvény módosítását ahhoz, hogy az EU előírásainak megfelelő 2007. július 1-jei határidőre megteremtődjenek a piacnyitás szabályozási feltételei.
Vágólapra másolva!

A jövő év második felétől minden gázfogyasztó számára - beleértve a lakossági fogyasztókat is - szabadon választhatóvá kell tenni a szolgáltatót. A magyarországi piac megnyitásának korlátja a kínálati piac hiánya, miután Magyarország 14,7 milliárd köbméter éves földgáz forrásából 12,1 milliárd import, ebből 9,2 milliárd közvetve és közvetlenül orosz gázmezőkről érkezik - mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára egy csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen

Az ősz folyamán megalakul a törvénymódosítást előkészítő, a Magyar Energia Hivatallal (MEH) és a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) kiegészített tárcaközi munkabizottság. Horváth J. Ferenc, a MEH elnöke szerint az gázellátás biztonságát fokozni lehetne energiatakarékossággal, a belföldi termelés emelésével, a megújuló energia források arányának növelésével, a propán gáz kiegészítésével, újabb földgázvezetékek és biztonsági tárolók építésével, továbbá a cseppfolyósított földgáz (LNG) alkalmazásával. A téli csúcsfogyasztáskor egy átlagos nyári napénak ötszöröse a gázfelhasználás.

Tóth József, a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) alelnöke kiemelte, hogy a Mol Nyrt. és az E.ON Földgáz Storage Zrt. vehet részt a biztonsági gáztárolók létesítésére kiírt tender második fordulójában, aminek ajánlatleadási határideje október 2-án, hétfőn lesz.

Utalt arra, hogy az április 1-jétől hatályos, a földgáz biztonsági készletezéséről szóló törvény alapján az MSZKSZ-nek legkésőbb 2010-ig legalább 1,2 milliárd köbméter gázt kell biztonsági készletben tartani. A 150 milliárd forintos gáztárolási projekt költségének fele a tárolóban lévő földgáz ára, a többi a tároló kialakítására és az egyéb költségekre megy.

Az alelnök megerősítette, hogy a még a Mol által elkezdett gáztározó-bővítési folyamatot az E.ON folytatja, és az idén a tárolókapacitás 100 millió köbméterrel, 3,5 milliárd köbméterre nő. Ez a mennyiség csaknem fele Magyarország téli szükségletének, a hiányzó gázt importból biztosítják.

Klaus Hammer, a magyar földgázellátásban egyik meghatározó cég, az E.ON Földgáz Storage Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a megkötött alapszerződés szerint az orosz Gazprom 2036-ig 400 milliárd köbméter gázt szállít az E.ON-nak. Utalt arra, hogy a szerződés végső aláírása várhatóan 2007 végéig megtörténhet. Emlékeztetett arra, hogy a Gazpromtól származó évi 24 milliárd köbméter földgáz a kétszerese a magyarországi import gázszállításnak.

Lakatos Benjámin, a Mol Nyrt. gázkereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatója kifejtett: a társaság megvált gáz üzletágától, ám mivel a magyarországi nagynyomású gázvezeték rendszer 100 százalékban a Mol tulajdonában van, és évente mintegy 2,6 milliárd köbméter földgázt termel - ami a teljes magyar gázfelhasználás 18 százaléka -, így a cég a jövőben is fontos szereplője lesz a gázpiacnak.