Turistákat adóztatnának az olaszok

Vágólapra másolva!
Turistaadó bevezetését tervezik Olaszországban, amelynek alkalmazásáról azonban a városok dönthetnének. A szállások után fizetendő adó jellegű tétel illeszkedne az olasz költségvetés rendbetételére irányuló lépések sorába.
Vágólapra másolva!

Az olasz városok a jövőben akár napi öt euró adót is kivethetnek a turistákra, Romano Prodi miniszterelnöknek a 2007-es büdzsére vonatkozó előterjesztése szerint. A "szállásadóból" származó bevételeket - amelyet egyébként az olasz belföldi turistáknak is fizetniük kéne - a terv szerint az idegenforgalmi infrastruktúrára és szolgáltatásokra fordítanák. A városok az adót az év bizonyos szakában vethetnék ki, de mentesülhetnének alóla olyan szolgáltatók, mint például az ifjúsági hotelek.

Idén egyébként Olaszország összességében 30 milliárd euró bevételre számít a külföldi turisták látogatásai nyomán.

"Nem igazi adóról van szó a kifejezés pontos értelmében, inkább egy a városoknak felajánlott lehetőségről, ami ráadásul a helyieket nem is érinti" - mondta Francesco Rutelli miniszterelnök-helyettes, egyben idegenforgalmi miniszter. A városi hatóságok például Rómában, Firenzében és Velencében az új adó bevezetésén gondolkodnak, míg mások, mint Nápoly nem terveznek ilyen lépést - számol be a BBC.

Az olasz deficit nagyarányú csökkentésére fölszólító EU-kötelezettségekkel szembenézve Prodi miniszterelnök költségvetése eurómilliárdos kiadáscsökkentéseket és adóemeléseket irányoz elő, kiváltképpen a nagy jövedelműek számára. A büdzsé az évente 75 ezer eurónál (valamivel több mint 19 millió forint) több jövedelemmel rendelkezők számára 41-ről 43 százalékra emelné az adóterhet. Az évi 40 ezer eurónál (11 millió forint) kevesebbet keresők adóterhei viszont csökkenni fognak.

"Hiszem, hogy ez a költségvetés sokkal igazságosabb társadalmat fog eredményezni és jobban fogja segíteni a legszegényebbeket" - méltatta Prodi a programot. A megfigyelők szerint ugyanakkor az olasz miniszterelnök kemény kihívással néz szembe a büdzsé év végi parlamenti elfogadtatásakor.