Tejtúltermelésért büntetnek EU-tagokat

Vágólapra másolva!
A tejtermelési kvóta túllépéséért kilenc EU-tagállamnak összességében 377 millió euró illetéket kell fizetnie az Európai Bizottság előzetes számítása szerint, ez több mint 20 millió euróval haladja meg a tavaly kivetett tételt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban a tehéntejet kvótaalapon hozzák forgalomba a kínálat és kereslet kiegyensúlyozása és a többlettermelés megakadályozása érdekében. Minden egyes tagállam két referenciamennyiséget kap ("kvóta"), az egyiket tejipari termékek szállítására, a másikat a fogyasztóknak történő közvetlen eladásokra.

Ezeket a mennyiségeket osztják fel az egyes tagállamok termelői között (egyedi kvóták). Abban a tagállamban, ahol meghaladják a nemzeti kvótát, a túllépésért felelős termelőknek illetéket kell fizetniük. Az említett illetéket a tehéntejtermelőknek kell fizetniük arra a tejmennyiségre vagy tejjel egyenértékű termék mennyiségére vonatkozóan, amennyivel meghaladták az április 1-től március 31-ig tartó 12 hónapos időszakra megállapított forgalomba hozatali kvótát. A felhasználatlan kvóták egy adott tagállamon belül átcsoportosíthatóak más termelők számára.

Minden évben szeptember 1-je előtt a tagállamoknak jelentést kell benyújtaniuk a Bizottsághoz a megelőző időszakra vonatkozó tejkvótarendszer alkalmazásáról. Ez az értesítés egy olyan kitöltött kérdőív formájában történik, amely tartalmazza az illeték kiszámításához szükséges összes adatot. Az illeték mértéke 0,3091 euró a túllépés kilogrammjaként.

A kilenc európai uniós tagállam (a Cseh Köztársaság, Németország, Spanyolország, Olaszország, Ciprus, Luxemburg, Ausztria, Lengyelország és Portugália) összesen 1 217 000 tonna túllépésért felelős, amire 376 millió euró illeték róható ki. Az illeték több mint 90 százaléka 3 tagállamot terhel - Olaszországot, Lengyelországot és Németországot. A lengyelek 3,4 százalékkal, közel 300 ezer tonnával lépték túl a szállítások számára rendelkezésre álló kvótát, a németek 0,7 százalékkal, 200 ezer tonnával, míg az olaszok 5,9 százalékkal, 610 ezer tonnával.

A Lengyelországra kirótt illeték azonban - amelynek előzetesen megállapított összege 91 millió euró - valószínűleg nagymértékben csökkeni fog a felhasználatlan közvetlen eladási kvóták szállítási kvótává történő átalakítása következtében. Németországnak valószínűleg 62, Olaszországnak pedig 188 millió euró illetéket kell fizetnie. A fogyasztóknak történő közvetlen eladások tekintetében - amelyre a teljes kvóta 2 millió tonna - csak Spanyolország és Hollandia jelentett összesen 2600 tonnát kitevő túllépést, amelynek eredménye a közvetlen eladásokra kirótt 0,8 millió eurós illeték.

A 2005/2006-os időszakra (áprilistól márciusig) a tejipari termékek szállítására vonatkozó teljes kvóta 135,5 millió tonna volt. Ezt osztották 880 387 egyedi kvótára az Európai Unió (EU-25) egészének vonatkozásában. Létezik egy 2 millió tonnás külön kvóta a fogyasztóknak történő közvetlen eladásokra vonatkozóan, amelyet 107 000 egyedi kvótára osztottak fel.

Természetesen a további tizenhat tagállam termelői nem fizetnek illetéket a szállításokra vonatkozóan, mivel a nemzeti referenciamennyiséget egyikben sem lépték túl. A 2005/2006-ra illetéket nem fizető tagállamok közül négy tagállam fizetett illetéket 2004/2005-ben (Belgium, Dánia, Hollandia és Írország), továbbá hét, 2004-ben csatlakozott tagállamra nem róttak ki csatlakozásuk óta illetéket (Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovénia és Szlovákia).