Horvátország gyorsít a privatizáción

Vágólapra másolva!
Horvátország 2007-ben fel akarja gyorsítani a privatizációs folyamatot, hogy ezzel is enyhítse a deficites állami vállalatok terhei miatt a költségvetésre nehezedő nyomást - jelentette be szerdán Damir Polancec miniszterelnök-helyettes.
Vágólapra másolva!

Két acélipari vállalatra és egy alumíniumkohóra keresnek befektetőt a jövő év márciusáig - közölte.

Horvátország 2003-ban, amikor az államháztartás hiánya a GDP 6,3 százalékát tette ki, dolgozta ki pénzügyi konszolidációs programját. Az idei tervben valamivel a GDP 3 százaléka feletti, jövőre pedig 2,8 százalékos hiánycél szerepel.

Horvátország egy évvel ezelőtt kezdte el az Európai Unióval a csatlakozásról szóló tárgyalásokat, és zágrábi várakozások szerint az ország 2009-ben válhat az unió tagjává.

A INA állami olajipari vállalat 15 százalékát még az év hátralévő részében a zágrábi és a londoni tőzsdén kínálják fel eladásra. Polancec szerint a nyilvános ajánlattételre novemberben kerülhet sor. Polancec nem bocsátkozott jóslásokba az INA áráról. Az olajtársaság 25 százalékát 505 millió euróért szerezte meg a Mol 2003-ban.

Az állami támogatásra erőteljesen ráutalt hajóipari vállalatok szerkezeti átalakítása már lényegében befejeződött. Az öt jelentős cég közül csak egy, a pulai Uljanik működik nyereségesen - ennek privatizálását az év végén indítanák el.

A kormány a T-HT nemzeti távközlési cég legalább 20 százalékától is meg akar válni, és az eladás a jövő év májusában, júniusában történhet meg. E cég többségi tulajdonosa a Deutsche Telekom. A kormány eredetileg a T-HT eladásából befolyó összeget az állami nyugdíjkassza feltöltésére akarta felhasználni, azonban úgy döntött, hogy inkább a Pliva gyógyszeripari cég feljavítására használja fel. A kormány a Pliva 17 százalékának az amerikai Barr gyógyszeripari konszernnek történő eladására készül. A Plivára kiírt tender október 11-én jár le, és eladása révén a kormány mintegy 447,7 millió eurónyi bevételre számít.

Jövőre eladásra kerülhet a 82 százalékos állami tulajdonban lévő vezető biztosítótársaság, a Croatia Osiguranje is. Az eladást megelőzően felmerült e cégnek a szintén állami Hrvatska Postanska Bankával való összevonása - nyilatkozta Polancec.

A horvát vezetés, amelyet a privatizálás lassúsága miatt bíráltak a nemzetközi pénzügyi szervezetek, a privatizációs törvény módosítására is készül. A terv az, hogy 25 százalékos mértékig a vállalati alkalmazottak is részvényekhez jussanak, amivel Polancec szerint nemhogy elriasztanák a stratégiai befektetőket, ellenkezőleg, még jövedelmezőbbé teszik a vállalkozásokat.