Az atomkísérlet miatt estek az ázsiai piacok

Vágólapra másolva!
A regionális ázsiai piacok eséssel reagáltak az észak-koreai kísérleti atomrobbantásra, aminek hatására az amúgy is elszigetelt ország gazdaságilag még erősebben izolálódhat - vélik elemzők.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai tőzsde összetett indexe, a Kospi-index a tesztkísérlet bejelentése után 3,4 százalékkal esett, majd 2,4 százalékos csökkenéssel zárt. Estek a szingapúri, a hongkongi, a sydney-i részvények is, jóllehet a tokiói tőzsde nemzeti ünnep miatt zárva tartott. A részvénypiacokon ezen a héten hektikus mozgásra, valamint a helyi valuták esésére számítanak, mivel ilyenkor szokás szerint a dollár nyújt biztonságos menedéket.

Az atomkísérlet Észak-Koreára gyakorolt hatása főként attól függ, miként reagál Kína, Phenjan első számú élelmiszer-, fűtő- és üzemanyag-ellátója. A Standard & Poor's Ratings hétfői közleménye szerint nem fogja érinteni az esemény Dél-Korea hitelminősítését, amennyiben a konfliktus nem szélesedik ki, mivel nem várhatók olyan súlyos Észak-Korea-ellenes gazdasági szankciók, amelyek a KNDK összeomlásához vezetnének.

Az amerikai CIA becslése szerint a KNDK bruttó hazai terméke 2005-ben 40 milliárd dollárt tehetett ki, szemben Dél-Korea 800 milliárd dolláros GDP-jével. Észak-Korea a 90-es évek közepe óta, amikor a gazdaságirányítás gyengesége és a természeti katasztrófák következtében mintegy 2 millió ember szenvedhetett éhhalált, súlyos energia-és élelmiszerhiányban él. Az idei nyár heves esőzései csak súlyosbították a helyzetet.

Phenjani szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy az Egyesült Államok és Japán kezdeményez új szankciókat, ez esetben Észak-Korea még erőteljesebben elszigetelődhet. A japán kormány sajtójelentések szerint egyoldalú kereskedelmi és pénzügyi megszigorításokból álló szankciók életbe léptetését fontolgatja azon túl, hogy korábban már befagyasztotta az észak-koreai rakéta- és fegyverfejlesztési programokkal kapcsolatba hozható pénzalapok átutalásait.