Piacvezető szerepre tör a T-Systems

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom az általa nemrég megvásárolt KFKI szellemi tőkéjének megtartásával 2008 januárjára kialakítja az informatikai üzletágaként működő T-Systems új struktúráját - hangzott el a KFKI csoport egy hónapja lezajlott akvizíciója kapcsán tartott pénteki sajtóbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

Éveken belül az ország legnagyobb rendszerintegrátora kíván lenni a T-Systems - mondta Tankó Zoltán, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a T-Systems vezetője. A távközlési vállalat ezért vette meg tavaly decemberben a Dataplex Kft.-t is, az évi 19 milliárd forintos árbevételű KFKI megvásárlásával pedig az informatikai piac legnagyobb szereplőinek egyike lesz.

Tankó Zoltán hangsúlyozta, a két cég között korábban sem volt éles versenyhelyzet, szolgáltatásaik nagyjából kiegészítik egymást, ezért bíznak benne, hogy az integráció egy év alatt lezajlik. Remélik, hogy a KFKI, valamint a Magyar Telekom egyéb informatikai cégeinél dolgozó mintegy 1300 munkatársat mind meg tudják tartani az együttműködés kialakítása során.

Megjegyezte, a T-Systems már most is több mint 3000 ügyfelet szolgál ki, holott 2003 előtt az MT-nek nem is létezett informatikai üzletága. A KFKI által biztosított szellemi tőkével azonban a hálózatintegráció, az informatikairendszer-integráció és az alkalmazásfejlesztés terén is előre tud lépni.

A vezérigazgató-helyettes az akvizíciót magyarázva egyfelől kifejtette, egy tőzsdei cégnek növekednie kell, másfelől szükségesnek nevezte az elmozdulást az informatika felé. - Kommercializálódik a távközlés, bizonyos szolgáltatások egyre olcsóbbak, míg mások, mint például a fax, eltűnőben vannak - fogalmazott.

A T-Systems egyelőre csak 49 százalékban a Magyar Telekom tulajdona, a maradék 51 százalék a Deutsche Telekomé. A 100 százalékos tulajdonrész megszerzése Tankó Zoltán tájékoztatása szerint folyamatban van.