Több gyerekkel maradhat versenyképes az EU

Vágólapra másolva!
Öt lépésből álló tervet fogalmazott meg az Európai Bizottság, hogy az EU versenyképessége az öregedő népesséég ellenére megmaradjon. A terv szerint elő kell segíteni, hogy a fiatalok akkor vállaljanak gyereket, amikor akarnak, ugyanakkor minél tovább kell az embereket a munkaerőpiacon tartani. Az Európai Bizottság számításai szerint az elöregedés ellenére 2017-ig növekszik majd a foglalkoztatási szint az Unióban.
Vágólapra másolva!

A társdalom egésze számára eddig példa nélküli kihívást jelent Európa elöregedő népessége. Vladimír Špidla foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos nyilatkozatában kifejtette: "A demográfiai időzített bomba miatti aggodalmat immáron tettekre és reformra kell cserélni. A következő 10 évben még lehetőségünk van a helyzet megoldására. Ne szalasszuk el!"

Az Európai Bizottság a "The demographic future of Europe - from challenge to opportunity" című közleménybe foglalta össze javaslatait. A közlemény hangsúlyozza, hogy a siker eszközei a demográfiai megújulás támogatása, több munkahely teremtése és a munkában töltött évek számának növelése, nagyobb termelékenység, a bevándorlók integrálása és a fenntartható államháztartás lehetnek.

A bizottság öt területen javasol konkrét cselekvést, ezzel is segíteni kívánja a tagállamokat a demográfiai változáshoz való alkalmazkodásban, saját nemzeti adottságaiknak megfelelően. Az első lépésben segítséget kell nyújtani az embereknek, hogy egyensúlyt tudjanak teremteni a munka, a család és a magánélet között, hogy ezáltal a leendő szülők annyi gyermeket vállalhassanak, amennyit szeretnének.

A következő lépésben javítani kell az idősebbek emberek munkavállalási lehetőségeit, majd lehetőség szerint növelni kell a termelékenységet és a versenyképességet, mind az idősebb mind a fiatalabb munkavállalók hozzájárulásának értékelésével. Negyedik lépésként ki kell használni a bevándorlás munkaerőpiacra gyakorolt pozitív hatását,és végezetül, gondoskodni kell az államháztartás fenntarthatóságáról, hogy az hosszútávon hozzájáruljon a szociális védelem biztosításához.

Špidla biztos hozzátette: "Ma kezdődik a holnap Európája. Az állami közfeladatokat hozzá kell igazítani az új demográfiai adottságokhoz. Például: a 30 és 45 év közötti nőkre egyre inkább hármas teher nehezedik: gyermekük van, karriert építenek és gondoskodnak idősödő szüleikről.

A javaslatok szerint rugalmasabbá kell tenni az oktatási rendszert és a munkaidő struktúrát, hogy az emberek akkor vállalhassanak gyermeket, amikor szeretnének. Spidla hozzátette: "Fontos, hogy a tagállamok erőteljesen jelezzék a vállalkozások és az állampolgárok számára, hogy változtassák meg elvárásaikat és hozzáállásukat, különösen a munkaerőpiac területén."

Az európaiak tovább élnek, egészségesebbek és a nők egyenlőbb esélyekkel indulhatnak a munkaerőpiacon. Azonban reformra szorul a nyugdíjpolitika. Ma minden 65 év felettire négy munkaképes korú ember jut az EU-ban. A csökkenő születési arány, a növekvő várható élettartam és a baby-boom generáció nyugdíjba vonulása azt jelenti, hogy 2050-re ez az arány romlik, mivel két dolgozó tart majd el egy nyugdíjast. És bár Európa munkaképes korú népességének aránya csökkeni fog, az Unióban az általános foglalkoztatási szint az előrejelzések szerint 2017-ig növekszik majd, köszönhetően annak, hogy több nő és idősebb ember jelenik meg, és marad a munkaerőpiacon.