Szegényebbek lehetnek az önkormányzatok

Vágólapra másolva!
A pénzek átcsoportosításával és csökkentésével kényszerítené ki a regionális együttműködést a kormányzat. Az oktatáson, az igazgatáson és a kórházi ellátáson spórolnának a legtöbbet. A források jó része Lamperth Mónika tárcájához kerülhet.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati reform egyrészt a közoktatási, másrészt a helyhatóságokat érintő igazgatási területeken kezdődhet meg 2007-ben - derül ki a Népszabadság birtokába került munkaanyagból. Az államreform bizottságban készült anyag az Országgyűlés feles többségével átvihető törvénymódosítási lehetőségekből indul ki.

A tervek a regionális és kistérségi feladatellátás felé terelő irányba mutatnak. Kétharmados törvények megszavazása híján többnyire a feladatok újraszabása és az ezekhez társított költségvetési összegek átcsoportosítása, csökkentése révén. Komolyabb megtakarítás középtávon a közoktatási rendszerben, az igazgatási kiadásoknál, valamint regionális szinten a kórházi ellátásnál jelentkezhet a munkaanyag szerint.

A feladatellátás átalakítását jelzi, hogy 2008-tól a települési jegyzői feladatok 60 százaléka a kistérségi központ településjegyzői hatáskörébe megy át. Ez ösztönzőleg hat ugyanis az ezer alatti lélekszámú települések körjegyzőséghez való csatlakozására.

A közoktatásban jövőre határoznák meg a szükséges kapacitást, vagyis a finanszírozott pedagógusi helyek számát. A szociális ellátórendszert is a lakosságszámhoz rendelt szükségletekhez igazítják. Ennek meghatározását a jövőre létrehozandó országos nyilvántartás alapján végzik majd.