Kóka: meg kell tervezni, mit fejlesztünk

Vágólapra másolva!
Ha Magyarország nem tervezi meg a következő hét évben érkező európai uniós források elköltését, akkor azok nem fognak hasznosulni - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kedden Budapesten az Országgyűlésben. Kóka reformokat sürgetett: a miniszter szerint a jelenlegi renszerbe nem érdemes pénzt önteni.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Tervről folytatott vitanapon három területet emelt ki: a vállalkozások támogatását, az energiatakarékosság programját és a közlekedés fejlesztését.

Kóka János fontos kérdésnek nevezte, hogy hogyan viszonyul az ország a rendelkezésére álló nyolcezer milliárd forinthoz: úgy, mint a lottónyereményhez, amire nem készül fel, vagy úgy, mint annak idején Európa a Marshall-segélyhez, amelyből újraépült a kontinens.

"Hogyha nem tervezzük meg ennek a pénznek az elköltését, és a jelenlegi rendszerbe öntjük bele a pénzt, azért mert nincs bátorságunk döntéseket hozni és végigvinni jelentős reformokat, akkor a pénz alig hasznosul" - fogalmazott. Hozzátette: a következő években közvetlen támogatásokból ezermilliárd forintot költhet az ország vállalkozásfejlesztésre, a vállalkozások bankképessé tételére, a családi vállalkozások bővítésére. Mint mondta, hitel- és tőketámogatással együtt a vállalkozások fejlesztésére jutó összeg megközelítheti a háromezer milliárd forintot.

Kóka János elmondta: ma Magyaroszágon a felhasznált energia, főként a gáz felét, harmadát elpazaroljuk. Fordítsunk tízmilliárdokat arra, hogy energiatakarékossági programokat indítsuk - tette hozzá. A közlekedés fejlesztése kapcsán a tárcavezető közölte: soha nem volt még 1.700 milliárd forint közút-, vasútfejlesztésre, a tömegközlekedés fejlesztésére.