Uniós forintok a nagyberuházóknak

Vágólapra másolva!
Az ötszázmillió forintnál többe kerülő egyedi projektek és komplex fejlesztések előkészítéséhez adható, vissza nem térítendő támogatás szabályait közzétette a kormány a Magyar Közlönyben.
Vágólapra másolva!

Az adott egyedi projektnek és komplex fejlesztésnek illeszkednie kell a Nemzeti Stratégiai Referencia Keret prioritásaihoz, valamint a régió saját fejlesztési koncepciójához. További feltétel, hogy - az előkészítés összegét leszámítva - a beruházás legalább 500 millió forintba kerüljön. Az első kifizetésre 2007-ben kerülhet sor.

Az idei költségvetés 4 milliárd uniós forintot tartalmaz olyan egyedi projektek és komplex fejlesztések előkészítésére, amelyek az EU strukturális alapjaiból vagy a kohéziós alapból támogathatók.

A kormány - a részletszabályok között - először is meghatározza az előkészítés fogalmát. Ez a megvalósíthatósági tanulmánytól a környezetvédelmi hatástanulmányon át a kiviteli terv kidolgozásáig és a közbeszerzés lebonyolításáig terjed.

Az elbírálás szempontjait a regionális fejlesztési tanács (rft) határozza meg. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az rft megállapodást kötnek, amelyben meghatározzák az rft döntési körébe utalt keret összegét és a regionális fejlesztési ügynökséggel történő feladatmegosztás kereteit is.

A pályázónak 10 százalék önerővel kell rendelkeznie, a többit - ha nyer - vissza nem térítendő támogatásként kapja. A rendelet október 25-én lép hatályba.