Csak becsülni lehet a nyugdíjasok jövedelmét

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint a parlament előtt lévő törvényjavaslat alapján csak becsülni lehet majd a 2008 első hónapokjaiban nyugdíjassá válók nyugdíjalapból származó jövedelmét - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A parlament előtt levő törvényjavaslat megváltoztatja a nyugdíj számításának módját. A részlegesről a teljes valorizációra térnek át, vagyis ezentúl nem a nyugdíjba vonulás előtti második évhez igazítják a - nyugdíjazást megelőző harmadik év előtti években elért - kereseteket a nyugdíjalap kiszámítása során, hanem a nyugdíjba vonulást megelőző év lesz a "horgony" minden ezt megelőző évre nézve.

Ahhoz tehát, hogy a 2008 januárjától nyugdíjassá váló járandóságát ki lehessen számolni, a valorizáció végrehajtásához ismerni kellene az előző év, tehát a 2007-es országos nettó átlagkereseti adatot (a jogosultak általában a naptári évfordulót választják a nyugdíjaslét elkezdéséhez, így sok embert érint ez a változás).

A Központi Statisztikai Hivatal által rendelkezésre bocsátott, hivatalos adat azonban csak a tárgyhónapot követő második hónapban jelenik meg, vagyis a 2007. decemberi nettó átlagkereset, ezzel együtt az egész éves adat legkorábban 2008. februárban lesz ismert.

Az induló nyugdíjak megállapítását, az ehhez szükséges valorizációs kulcsot tehát tényadatok hiányában becsülni lehet csak, vagyis a rendszer magában hordozza az évközi kiigazítás szükségét - még ha erről a benyújtott javaslatban nem is esik szó.

A kormány ezzel kapcsolatban dönthet úgy, hogy alulbecsüli az induló nyugdíj mértékét, és évközben egészíti ki a szükséges mértékre a nyugdíjat, vagy visszavesz a járandóságból, ha esetleg felüllövik a nyugdíjakat. Utóbbi kapcsán szakértők megjegyzik, politikailag nehezen vállalható döntés lenne egy már megadott járandóság visszavétele.

A törvényjavaslat 2007-ben még nem nyúl bele mélyen a nyugdíjszámítás módszertanába, az első komolyabb változások 2008-tól várhatók, ha a benyújtott formában fogadják el az előterjesztést.