Már a fogkrém is gyanús lehet Ferihegyen

2006.11.02. 13:03

Szigorúan korlátozza hétfőtől a repülőgépek fedélzetére vihető folyadékok mennyiségét a Budapest Airport. Ferihegyen az EU előírásainak megfelelően mostantól csak igen kis mennyiségű folyadékot, krémet és zselét lehet a gép fedélzetére vinni, azt is csak speciális zacskókban. A szigorítás nem érinti a biztonsági ellenőrzés után, a reptéren vásárolt alkoholt, parfümöt és egyéb folyadékokat.

Hétfőtől radikálisan lecsökkenti az utasok által a repülőgép fedélzetére vihető folyadékok mennyiségét a Budapest Airport. A ferihegyi reptér üzemeltetői szerint erre az Európai Uniós biztonsági előírások szigorodása miatt van szükség. Az Unión kívül Izland, Norvégia és Svájc is szigorít a reptereken.

"Az egész az augusztusi londoni események miatt indult az EU-ban, ott ilyen eszközökkel felszerelt terroristákat füleltek le" - nyilatkozta a szigorítás szükségességéről az [origo]-nak Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

Az új szabályozás értelmében a repülőgép fedélzetére mostantól csak legfeljebb 100 milliliter folyadékot, krémet, zselét vagy dezodort lehet felvinni, azt is csak egy zárható, legfeljebb egy liter térfogatú zacskóban. A folyadékos üveget tartalmazó átlátszó zacskót a biztonsági ellenőrzés során be kell mutatni a biztonsági személyzetnek. A gyógyszert és bébiételt továbbra is fel lehet vinni a repülőre, azonban a biztonságiak igazolást kérhetnek a gyógyszer szükségességéről.

"Megakadályozzuk azt, hogy a legújabb folyékony robbanószerek feljuthassanak a repülőgép fedélzetére" - magyarázta az intézkedés lényegét Somogyi Tóth Gábor, a Budapest Airport forgalmi igazgatója. Somogyi Tóth elmondta: az utasokat arra próbálják rávenni, hogy a következőkben a kézipoggyász helyett a gépre feladott csomagokba pakolják majd be a palackokat, krémes tégelyeket és tubusokat.

"Italok, alkoholosak vagy mentesek, vizek, levesek szörpök, kozmetikai krémek kenőcsök olajok testápolók, parfümök, zselék és habok paszták és kenőcsök." Sorolta a tiltólistán szereplő anyagokat Somogyi Tóth Gábor. Ugyanakkor például, bár csokoládékrém nem vihető fel, de csokoládékrémmel megkent szendvics igen.

Somogyi Tóth Gábor az [origo]-nak elmondta: a reptér sehogyan sem tudja garantálni, hogy a bőröndökbe feladott palackok nem törnek össze. "Egy kemény bőröndben sokkal nagyobb esélye van egy üveg bornak épségbe megérkezni egy üveg bornak mint egy puha sporttáskában. Ez az utazóközönség józan belátására van bízva." - magyarázta Somogyi Tóth.

A biztonsági ellenőrzést tovább szigorították azzal, hogy külön-külön átvizsgálják az utasok kabátjait, zakóit. Ugyanakkor külön világítják át, és ellenőrzik az utasok laptopjait és egyéb elektronikus eszközeit.

A biztonsági ellenőrzés után ugyanakkor az utas nyugodtan vásárolhat a vámmentes boltban - ezeket az üvegeket a bolt által hivatalosan lezárt zacskóban a gép fedélzetére viheti. Átszállók esetén a lezárt zacskót egészen az utazás végéig zárva kell tartani, ellenkező esetben elkobozzák, és megsemmisítik a tartalmát.

Az [origo] azon felvetésére, hogy egy üveg tömény szesszel, és egy öngyújtóval is lehet támadást indítani a gép fedélzetén, Somogyi Tóth Gábor elmondta: az EU szabályozása a reptéri biztonság ezen részét nem érinti. "A repülők személyzete évtizedek óta kap kiképzést ilyen esetekre, és kézi oltókészülék minden gépen van" - oszlatta el a kételyeket Somogyi Tóth Gábor

A Budapest Airport azt kéri az utasoktól, hogy a biztonsági ellenőrzés szigorodása miatt lehetőleg az indulás előtt két órával már legyenek a repülőtéren. A változásokról a check in pult előtt szórólapokon tájékoztatják az utasokat és asztalokat biztosítanak a csomagok átrendezéséhez. Ha az utas mégis  olyan mennyiséggel kísérli meg a felszállást, amely fölötte van a megengedettnek, a reptér megkéri majd, hogy "ajánlja fel megsemmisítésre".

Barsi Szabó Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKK