Rekord számú bevásárlóközpont Európában

Vágólapra másolva!
Rekord mértékű, 13,8 millió négyzetméternyi bevásárlóközpont nyílik Európában az idén és 2007-ben, a Cushman and Wakefield által készített felmérés szerint. Az élen Oroszország és Lengyelország áll az építkezésben.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb magántulajdonban lévő ingatlan-tanácsadó cége szerint a bevásárló-központok bruttó bérelhető területe meghaladja a 100 millió négyzetmétert és eléri a 107 millió négyzetmétert Európában 2007 végéig.

Az új területek aránya Közép- és Kelet-Európa országaiban növekszik a legnagyobb mértékben, de Nyugat-Európa érettebb piacain is bővülés tapasztalható.

Magyarországon, jelenleg 224 ezer négyzetméternyi bevásárlóközpont-fejlesztés folyik, ez elmarad az európai átlagtól. Magyarországon az egy főre jutó bevásárlóközpont területe is az európai átlag alatt van.

A 2006-ban és 2007-ben az új területek nagysága szerint Oroszország áll az első helyen, Lengyelország és Olaszország követi. Oroszország megközelítőleg 1,5 millió négyzetméter új területnyitással számol 2006 második felében és 2007-ben.

Bulgáriában és Romániában - melyek jövőre csatlakoznak az EU-hoz - várható a legnagyobb százalékos növekedés a bevásárlóközpont alapterületét tekintve.