Tévégyártó nagyhatalom lesz Lengyelország

Vágólapra másolva!
Az ágazat legnagyobb nemzetközi vállalatai egymás után telepítenek televíziógyártó üzemeket Lengyelországba. Pár év múlva évente 35 millió darabot készítenek majd az országban.
Vágólapra másolva!

Lengyelország egyre erősíti pozícióját az európai tévékészülék-gyártásban. Már ma is minden harmadik Európában gyártott tévékészülék Lengyelországból származik, de néhány éven belül az arány akár négyötödre is emelkedhet - írja a lengyel elektronikai piackutató intézet (Instytut Rynku Elektronicznego) jelentése.

A tanulmány előrejelzése szerint a lengyelországi tévégyártás a tavalyi 6,65 millió darabról 2010-re 35 millióra emelkedhet. A lapképernyős tévék esetében a lengyel termelés négy éven belül az európai 77 százalékát érheti el. A nagy nemzetközi elektronikai konszernek figyelmét az LG Philips és a Sharp tévékészülék-gyártó beruházásai terelték Lengyelországra.

A közelmúltban írt alá szándék-nyilatkozatot a japán Funai és a lengyel kormány egy LCD-tévékészülék-gyártó üzem építéséről a nyugat-lengyelországi Nowa Solban. A Funai 17,4 millió eurós beruházásra vállalt kötelezettséget. Az üzem kezdetben 500 főt alkalmaz majd, de a létszám később 1500-ra is emelkedhet. A Rzeczpospolita lap értesülése szerint a Funai cserében adókedvezményben és 5,7 millió zloty (1,45 millió euró) támogatásban is részesül.

A japán JVC szórakoztató-elektronikai konszern is érdeklődik lengyelországi telephely létesítése iránt. Andrzej Kaczmarek gazdasági miniszterhelyettes a Rzeczpospolita című lapnak úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások már a végső szakaszba jutottak "a Funai beruházását két- vagy akár háromszorosan is meghaladó projektről".