A gyógyszercégek 45 milliárdot fizetnek

Vágólapra másolva!
A gyógyszerkassza jövő évre tervezett 364 milliárdos összegéből 45 milliárdot a gyógyszercégeknek kell állni. Ha ez nem lenne elegendő a gyógyszerek árának tb-támogatására, akkor további sávos befizetésekre számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Ugyan jövő hétfőig csúszik a gyógyszer-gazdaságossági törvény parlamenti elfogadása, ám az biztos, hogy a gyógyszercégek januártól nem mentesülnek az egészségbiztosítási alapba történő befizetési kötelezettség alól - írja a Világgazdaság.

A vita azon bontakozott ki, hogy a drágább, elsősorban import készítmények nagyobb mértékben részesüljenek a terhekből.

A parlament szakbizottságának ülésén Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára kijelentette, a kormány továbbra is kiáll az eredeti elképzelése mellett: a fix társadalombiztosítási összeggel támogatott orvosságok forgalma után 14, a nem fix támogatásban részesülőknél pedig 16 százalék legyen a gyártók befizetési kötelezettsége.

A kapcsolódó módosító indítványban viszont az orvosságok termelői árára jutó társadalombiztosítási támogatás szerint 8-25 százalékot fizetnének a cégek a biztosítónak, ez utóbbit a 4501 forintnál drágább szerek után. A javaslattevők szerint az olcsóbb termékek nagyrészt hazai gyártásúak, így kisebb befizetés áttételesen támogatja a magyar ipart.

A drágább gyógyszerek sokszor importkészítmények, és az igazán súlyos betegségek terápiájára szolgálnak. Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint az Európai Unió nem fogadja el a hazai ipar védelmét, ráadásul az új javaslat bizonyos készítmények hiányához vezetne.