Öt részre szabdalják a gázártámogatást

Vágólapra másolva!
Januártól az alanyi jogú gáztámogatást öt rászorultsági sáv válthatja fel. A legszegényebbek számára az ár szinten marad, a "leggazdagabbak" első 1500 köbméteres fogyasztásának tarifája viszont több mint 70 százalékkal emelkedhet - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság értesülései szerint január elejétől megszűnhet mind a három éve bevezetett alanyi jogú gázártámogatás (más néven tömbtarifarendszer), mind az ezzel párhuzamosan néhány hónapja bevezetett, egyes rászoruló rétegeknek nyújtott plusztámogatás rendszere.

A kormány jövedelmi szintekhez kötné az állami támogatást, négy plusz egy rászorultsági kategóriát állapítva meg, attól függően, hogy a családban az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum kétszerese, 2,5-szerese, 3-szorosa, 3,5-szerese, avagy ennél magasabb.

A gáz "piaci" alapárához mért legnagyobb kedvezményben azok részesülnének, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a jelenleg 25 800 forintos nyugdíjminimum dupláját. Ez most 51 600 forint. Számukra a terv szerint januártól nem nőne a gáz ára.

Az egy főre eső jövedelem mértékével arányosan a kedvezmények is csökkennének, így az ár ennek megfelelően emelkedne. Ahol az egy főre eső jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum 3,5-szeresét - 90 300 forintot -, abban a háztartásban a támogatás megszűnik.

Most a tarifa 0-1500 köbméter között mindenki számára mintegy 57 forint/köbméter, a "piaci" alapár pedig körülbelül 98 forint/köbméter. Arányosítva a tarifaváltás a legalacsonyabb fogyasztási sávban a különböző jövedelemi rétegek számára 0, 18, 35, 53 és 72 százalék körüli áremelést hozhat.

A magasabb, 1500-3000, illetve 3000 köbméter feletti sávban jelenleg kétfajta tarifa él: az augusztus óta jogosult rászorulóknak - az alacsony jövedelmű nagycsaládosoknak, illetve fogyatékkal élőknek - mintegy 57 forint, a többieknek nagyjából 73 forint az ár.

A már bejelentkezett rászorulók feltehetőleg jövőre is maradnak a nyugdíjminimum kétszerese alatti sávban, vagyis tarifájuk nem változik. A többiek közül azonban mostantól azok is jogosultak lesznek az alacsonyabb díjra, akik ugyanolyan szegények, csak éppen nem nagycsaládosok vagy fogyatékkal élők. Ideértendők tehát a kisnyugdíjasok, a gyermeküket egyedül nevelők, a munkanélküliek, a rokkantak, az árvák vagy az özvegyek is.