Kína perre viszi a cipővitát az EU-val

Vágólapra másolva!
Pert indítanak az Európai Unió ellen kínai cipőgyártók. A kínai kormány támogatja őket, ugyanis jogtalannak tekinti, hogy az EU büntetővámmal sújtja a beözönlő olcsó kínai cipőket. Az unió egyébként megosztott a kínai cipők ügyében, egyes államok kifejezetten szívesen látnák az olcsó kínai lábbelit.
Vágólapra másolva!

Pert indít az Európai Unió ellen néhány kínai cipőgyártó. A kínai üzletemberek terve állami hátszelet kapott: Peking kijelentette, támogatja, hogy perre viszik az évek óta húzódó cipőháborút. A kínai kormányzat kijelentette: nem nyújt állami támogatást a cipőgyártóknak, ugyanakkor az EU protekcionizmusa ellentétes a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályaival.

A kínai cipőgyártók, illetve a kormányzat érvelése szerint az Európai Unió saját dömpingellenes szabályait is megszegi, amikor büntetővámmal sújtja az olcsó kínai cipőket. Az unió szóvivője szerint Kínának joga van pert indítani, de az EU megvédi álláspontját, ha az ügy bíróságra kerül. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kínai fél pontosan mikor és melyik bíróságra ad majd be keresetet - írja a BBC News.

Az unió tagállamai 13-12 arányban fogadták el azt a döntést, amely 16,5 százalékos büntetőadóval sújtja a Kínából érkező cipőket. A határozatot Olaszország, az EU fő cipőgyártója vezetésével olyan tagállamok verték keresztül az EU-n, ahol jelentős a cipőgyártás. Ugyanakkor más tagállamok, mint például az Egyesült Királyság kereskedői és fogyasztói egyaránt szívesen fogadták az olcsó kínai cipőket.