A megszorítások ellenére nagy a költekezés

Vágólapra másolva!
Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a harmadik negyedévi GDP-adat arra utal, hogy a belső fogyasztásra még nem hatnak erősen a kiigazítási intézkedések, de ez nem fog elmaradni. Az inflációs környezetről és a monetáris kilátásokról megoszlottak a vélemények.
Vágólapra másolva!

Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési csoport európai feltörekvő piaci stratégája a 3,6 százalékos GDP- és a 6,3 százalékos 12 havi októberi inflációs adat közzététele után azt mondta: a gazdasági növekedés üteme "meglehetősen meghaladja" azt a szintet, amelyre a londoni elemzői közösség a takarékossági program első részleteinek megismerése után számított.

Gable szerint a növekedést elsősorban az export vezérli, de az adat azt is jelzi, hogy a háztartási fogyasztás sem lassult egyelőre nagymértékben. Jóllehet a kormány és a jegybank üzenete is az, hogy a háztartásoknak vissza kell fogniuk a fogyasztást, "erre nincs még komoly mennyiségű bizonyíték".

Gable kiemelte, hogy a forint most sokkal erősebb, mint amit az MNB júliusi inflációs jelentése feltételezett, emellett jelentősen csökkent az olajár is. Ez arra utal, hogy legalábbis az inflációs háttér valamivel jobb, mint korábban. A MNB elnöke szerint az infláció továbbra is 8 százalék felé tart, és várhatóan ott is marad a jövő év első felében, de "nem egyértelmű, hogy a bank kutatói is általánosan így gondolják-e", mondta a Barclays Capital elemzője.

Gable szerint egy emelés a jelenlegi pénzügypolitikai ciklusban még valószínű, de nem biztos, hogy a következő monetáris tanácsi ülésen bekövetkezik. "Jó esélye van annak, hogy a bank ebben a hónapban nem mozdul", mondta a londoni elemző.

Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort londoni Magyarország-elemzője szerint azonban az adatok inkább a november végi kamatemelést valószínűsítik.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének elemzője is úgy értékelte, hogy a GDP-növekedést az élénk export mellett a továbbra is erős belső költekezés hajtotta. Különösen a háztartások és a nem pénzügyi szektorbeli vállalatok hitelfelvételének lassulása volt meglehetősen mérsékelt eddig.

Tenconi szerint az infláció gyorsulása széles bázisú volt, és különösen meredek a ruházati szegmensben. A DrK azzal számol, hogy a tizenkét havi fogyasztói infláció decemberre eléri a 6,8 százalékot, és a jövő év elején 8 százalékon tetőzik. Mindezek alapján a ház már novemberben negyed százalékpontos további jegybanki kamatemelést jósol.

Keddi londoni kommentárjában a Goldman Sachs is azt állapította meg, hogy a költségvetési megszorítások egyelőre meglehetősen korlátozott hatást gyakoroltak a növekedésre. A szeptemberi adóemelés előtt nagyon erős volt a béremelkedés, és a ház szerint ez az oka annak, hogy a fogyasztás még mindig tartja magát.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint várható, hogy már a negyedik negyedévi GDP-adatban meredek fogyasztási lassulás jelei lesznek láthatók.

Az inflációs kilátásokról a ház azt írta: az erős élelmiszer-infláció valós veszélyt jelent az inflációs várakozásra, mivel az élelmiszerárakkal a fogyasztók "nap mint nap szembesülnek". Januárban újabb hatóságiár-emelkedések gyorsítják majd az inflációt, amelynek tetőzését a Goldman Sachs továbbra is 8 százalék felett várja.

Ebben a környezetben a ház várakozása szerint az MNB még egy negyed százalékpontos kamatemelést végre fog hajtani, valószínűleg már novemberben, és utána is felfelé ható kockázatok terhelik a pénzügypolitikai kilátásokat, áll a keddi elemzésben.