Az ipari termelés 9,2 százalékkal nőtt

Vágólapra másolva!
A magyar ipar az első háromnegyed évben 10,1 százalékkal termelt többet, mint 2005 ugyanezen periódusában, míg a szeptemberi adat 9,2 százalékkal magasabb a tavaly szeptemberinél. Az ipari export a kilencedik hónapban 13,1 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés 2006 szeptemberében 9,2 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 11,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Mindkét adat 0,2 százalékponttal magasabb a korábban közölt előzetes számoknál.

A termelés volumene az első kilenc hónapban 10,1 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Szeptemberben a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 3,3 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Az ipari termelés 2006 augusztusában 9,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Idén, az első kilenc hónapban az ipari export 13,7 százalékkal, szeptemberben 13,1 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. Az exportteljesítmény kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint négytizedét képviselő villamosgép- és műszergyártás exportvolumene jelentősen, 19,1 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari kivitelből egynegyeddel részesülő járműgyártás 15,5 százalékkal növelte külpiaci eladásait. Az ipar január-szeptemberi belföldi értékesítése 5,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Szeptemberben a feldolgozóipar termelése 10,3 százalékkal, a bányászaté 7,5 százalékkal emelkedett 2005 azonos hónapjához képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 0,6 százalékkal elmaradt az előző évi szintjétől. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 20,7 százalékkal a feldolgozóipari termelés több mint háromtizedét képviselő villamosgép- és műszergyártás nőtt. A bővüléshez elsősorban az iroda-, számítógépek, valamint a híradástechnikai termékek, készülékek átlagon felüli termelése járult hozzá. Több hónap után először volumenbővülés volt a textília, textiláru gyártásában.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első kilenc hónapjában - 1,7 százalékos létszámcsökkenés mellett - 12,3 százalékkal volt magasabb, mint 2005 azonos időszakában. Idén az első kilenc hónapban Magyarország hét területi egysége közül termeléscsökkenés csak a dél-dunántúli régióban volt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés ebben az időszakban a közép-dunántúli régióban figyelhető meg.