Gazdasági bizottsági igen a büdzsére

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdai ülésén a kormánypárti képviselők 15 igen és az ellenzékiek 12 nem szavazatával általános vitára bocsátotta a 2007. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot, az azt megalapozó egyes törvények módosítását célzó előterjesztést, valamint a 2006. évi költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatot.
Vágólapra másolva!

Az elfogadott törvényjavaslatokról Engyel Gyula, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető helyettese elmondta: a 2007. évi költségvetési javaslat középpontjában az államháztartási egyensúly javítása és az Európai Uniónak benyújtott konvergenciaprogramban vállalt kötelezettségek teljesítése áll. Hozzátette, hogy az előterjesztés szerint a konszolidált költségvetés bruttó bevételei 14 406,1 milliárd forintot, kiadásai 16 159,3 milliárd forintot tesznek ki.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a jövő évi költségvetést számszakilag pontosnak nevezte, ám hiányolta a reformok, tervezett intézkedések számszerűsített hatásainak bemutatását. Szerinte nem történt meg a közszféra intézményrendszerének szűkítése, így a kiadások összességében nem csökkentek. Emellett jelentős kockázatokat tartalmaz a javaslat. Az ÁSZ elnöke szerint célszerű lenne a nagy állami vállalatok hitelfelvételének korlátozása, mert ez olyan mértéket érhet el, ami akár több százalékkal is ronthatja az államháztartási hiányt.

Fónagy János, a bizottság fideszes alelnöke elmondta: a 2007. évi költségvetési törvényjavaslat koncepciótlan és kapkodó, hiányzik belőle a hitelesség, az átgondolt államháztartási konszolidáció. Podolák György, a bizottság szocialista alelnöke szerint a két nagy politikai oldalnak végre lényegi párbeszédet kellene kezdeni arról, hogy a nagy ellátó rendszerekben milyen változtatásokat kell végrehajtani.

A gazdasági bizottság többsége általános vitára alkalmasnak találta a 2006. évi költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatot is. Engyel Gyula elmondta: az előterjesztés szerint a módosítást elsősorban a 2006 folyamán hatályba lépett adó- és járuléktörvény-módosítások hatásának átvezetése és az államháztartási tartalék megemelése indokolja. Így a 2006. évi pénzforgalmi szemléletű hiány 2055,5 milliárd forint lesz, ami a GDP 9,7 százaléka, ám ez további 55 milliárddal nőhet a maradványfelhasználás révén.

A bizottság általános vitára bocsátotta a 2007. évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Ez érinti többek között az államháztartásról, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjairól, a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről, a Nemzeti Kulturális Alapról, a bányászatról, a közoktatásról, az állam tulajdonában lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről és a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvények módosítását.

A gazdasági bizottság általános vitára bocsátotta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A javaslat 18 törvény pontosító módosítását jelenti. A személyijövedelemadó-törvény módosítása kiegészítő, pontosító módosításokat tartalmaz, biztosítva az adózók - például a falusi szálláshely-szolgáltatók, az egyéni vállalkozók - számára előnyösebb rendelkezések visszamenőleges alkalmazásának lehetőségét is. Ezek mellett többek között módosul az egyszerűsített vállalkozói adóról, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról, államháztartás egyensúlyát javító különadóról, a házipénztárról, az általános forgalmi adóról, a fogyasztói árkiegészítésről, a regisztrációs adóról, a jövedéki adóról, a helyi adókról, az illetékekről, az adózás rendjéről, a szerencsejáték szervezéséről, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, az egészségügyi hozzájárulásról és a számvitelről szóló törvény.