Románia: nemzetbiztonsági ügy az energia

Vágólapra másolva!
Romániában nemzetbiztonsági kérdéssé vált az energiapiac privatizálása: Traian Basescu államfő bejelentette: a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) következő ülésén ez a kérdés is szóba kerül. Romániában november elsejétől 8,5 százalékkal kell többet fizetnie a lakosságnak a gázért.
Vágólapra másolva!

A román sajtó szerint a drágulás egyik oka a Petrom olaj- és gáztársaság 2004-es privatizációjának körülményeiben keresendő. A nyilvánosságra került privatizációs szerződés alapján a sajtó azt állítja, hogy a vállalatot a román állam számára előnytelen feltételek között adták el az osztrák OMV-nek .

A Romania Libera című napilap szerint például a román állam és az OMV közötti megállapodás értelmében az osztrákok egyoldalúan állapíthatják meg a gáz árát, míg a román hatóságok csak válsághelyzetben szólhatnak közbe.

A lakossági földgáz árát szabályozó hatóság vezetője is elismerte, hogy a román államnak kevés joga van az ár alakulására hatni. A tisztségviselő közölte, hogy csak a fogyasztói ár 30 százalékát befolyásolhatják, 70 százalékban az objektív, liberalizált piaci tényezők a meghatározók.

A román sajtóban nagy visszhangot keltett az az eddig titokban tartott szerződési kitétel is, miszerint Románia kőolaj- és földgáztartalékait is koncesszióba adták az OMV-nek a Petrommal együtt. A román államnak fizetett fix értékű havi illetékek pedig 2014-ig változatlanok maradnak.

A Petrom privatizációs bizottságának vezetője, Dorinel Mucea elmondta, hogy az ásványkincsek koncessziójához az osztrákok eredetileg harmincéves határidő elfogadását kérték a változatlan értékű illetékek fizetésére, a román félnek ezt sikerült tíz évre lealkudnia.

Ma többen firtatják, hogy Romániának miért kellett eladnia a mindig is jó gazdasági eredményeket elérő Petromot. A privatizációs bizottság vezetője emlékeztetett: Románia kötelezettséget vállalt az Európai Unióval és a nemzetközi pénzintézetekkel szemben, hogy eladja az olajvállalat részvénytöbbségét.

Az osztrák OMV két- két és fél éven belül le kívánja zárni romániai leányvállalata, a Petrom átszervezését, közölték szeptemberben. A létszámot a jelenlegi 57 ezerről 38 ezerre csökkentik két év alatt, és a végső létszám 30 ezer alatt lesz.

Romániában jelenleg a világpiaci ár 40 százalékát éri el a gáz értékesítési ára. - Az orosz gázért ezer köbméterenként 300 dollárt fizetünk, de csak 130 dollárért adjuk el Romániában - közölték az OMV-nál szeptemberben. A gázár nem az állami korlátozások miatt ilyen alacsony, hanem önkorlátozásról van szó - mondta Werner Schinhan, a Petrom vezérigazgató-helyettese. 2009-ig azonban Románia is felzárkózik a világpiaci árszintre.