A Gazprom szerint siker az első gáztőzsde

Vágólapra másolva!
A Gazprom orosz gázmonopólium sikerként értékeli az első orosz szabad gáztőzsdét, amelyen az első ügyletek azt mutatják, hogy a fogyasztók az államilag szabályozott áraknál többet is hajlandók fizetni.
Vágólapra másolva!

Az első kötések 60 dolláros átlagárat mutattak ezer köbméter gázra a nemrég elindult orosz gáztőzsdén - nyilatkozott a Gazprom hazai kereskedőrészlegének vezetője az állami televízióban.

Az orosz állam az éves gázáremelést 15-18 százalékban maximálta az elmúlt években, az infláció elszabadulását megelőzendő. A Gazprom és más gázcégek ugyanakkor a jelenlegi 45 dolláros ezer köbméterenkénti belföldi árat 2010-ig meg akarják duplázni, mivel a hazai kereskedés számukra veszteséges. A Gazprom európai exportárai 250 dollár körül vannak ezer köbméterenként.

Az alacsony gázár szakértők szerint az egyik döntő tényező volt az elmúlt években a látványos orosz gazdasági fejlődésben. A gáztőzsde ötletét a Gazprom dolgozta ki, annak megmutatására, hogy a hazai fogyasztók már elég gazdagok, hogy nagy tételeknél többet adjanak a hazai szabályozott áraknál. A tőzsde jóváhagyása ugyanakkor évekbe telt.

A független gáztermelők szövetségének vezetője szerint a Gazprom és a független gázkereskedő cégek az idei 5 milliárd köbméter után jövőre már 25 milliárd köbméter gázt értékesíthetnek a börzén. A Gazprom évente mintegy 545 milliárd köbméter gázt termel, a független gázcégek 100 milliárd köbmétert.