Oroszország korlátozná az EU importját

2006.11.22. 15:55

Az Európai Bizottság szerdai bejelentése szerint Oroszország a jövő évtől betiltaná az összes állatitermék-importot az EU-ból, mivel Moszkva úgy véli, hogy a január elején tagokká váló Bulgária és Románia állat-egészségügyi normái nem megfelelőek.

Philip Tod uniós szóvivő ezzel kapcsolatban elmondta: Moszkva tájékoztatta az Európai Bizottságot arról a szándékáról, hogy január 1-től az összes uniós állatitermék-importot betiltja.

A bejelentés tovább bonyolítja az EU és Oroszország kapcsolatát, hiszen Moszkva korábban a lengyel termékekre rendelt el importtilalmat.

Lengyelország kedden azt hangoztatta, mindent megtett azért, hogy húsipara megfeleljen az egészségügyi előírásoknak, s hozzátette: a következő lépést Oroszországnak kell megtennie kettejük kereskedelmi vitájában.

Oroszország egy éve tiltotta be a lengyel élelmiszerek importját, arra hivatkozva, hogy a lengyel hússzállítmányokat kísérő állatorvosi igazolások egy része hamisítvány volt.

A lengyel kormány nemrég úgy döntött, megvétózza az Európai Unió és Oroszország új partnerségi megállapodását célzó tárgyalások megkezdését, amíg Moszkva nem oldja fel az importtilalmat. Varsó emellett azt akarja, hogy Moszkva ratifikálja azt a nemzetközi energetikai chartát, amely a tisztességes kereskedelem szabályainak betartására kötelezné őt az energiatermelés és -szállítás területén.

Andrzej Lepper mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter kedden azt mondta, országa mindent megtett azért, hogy húsipara megfeleljen az egészségügyi előírásoknak, s hogy "Oroszország semmilyen kézzel fogható bizonyítékot nem mutatott fel" a hiányosságokkal kapcsolatban. Lepper szerint az orosz élelmiszer-embargó Lengyelországnak nagyjából egymillió dollárjába (1,28 millió euró) kerül naponta, évente pedig mintegy 400 millió dollár (513 millió euró) kárt okoz.

Az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi felelőse, Markosz Kiprianu hétfőn felajánlotta Leppernek, csatlakozik a lengyel-orosz tárgyalásokhoz, hogy lezárhassák ezt a kereskedelmi vitát. Lepper pedig megerősítette: Lengyelország ragaszkodik álláspontjához, s az EU bevonásával szeretné rendezni a Moszkva szerint szigorúan kétoldalú problémát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK